Amsterdam wil de vorming van Allesinéénscholen versnellen. Het college van Burgemeester & Wethouders stelt daarvoor 700.000 euro subsidie beschikbaar. Partijen die gezamenlijk initiatief nemen, kunnen subsidie krijgen voor de vorming van een Allesinéénschool. Dat meldt Gemeente Amsterdam.
Deze school combineert peuterspeelzaal, kinderopvang en buitenschoolse opvang met het regulier onderwijs. Er wordt gewerkt vanuit één team en één pedagogisch-didactische visie. Voordeel is dat ontwikkelkansen van kinderen, onder andere door het tijdig signaleren van achterstanden en het inspelen op talenten, worden vergroot. De Allesinéénschool biedt kinderen van 0/2,5 tot 12 jaar een vertrouwde plek waar zij zich kunnen ontwikkelen.
In vergelijking met andere Europese landen — bijvoorbeeld Zweden, Duitsland, België — kent Nederland een versnipperd en conjunctureel gevoelig stelsel van educatie en opvang voor kinderen. Vanuit het belang van een optimale ontwikkeling voor alle kinderen pleiten deskundigen al geruime tijd voor een stelselherziening. Wethouder Onderwijs Simone Kukenheim is voorstander van een stelselherziening: “Ik wil dat álle kinderen optimaal kunnen ontwikkelen op een voor hen vertrouwde plek, waarin onderwijs en opvang gecombineerd worden, onafhankelijk van de portemonnee van hun ouders.”
Amsterdam start niet vanuit een nulsituatie. Een groot deel van de Amsterdamse basisscholen biedt al componenten van een Allesinéénschool. Het eindbeeld van de Allesinéénschool waarbij er ook vanuit een visie, en een team wordt gewerkt, heeft echter nog maar beperkt vorm gekregen. Voor de Allesinéénschool geldt geen blauwdruk voor de hele stad, het gaat om maatwerk en aansluiten bij al het goede dat er al is. Waar mogelijk heeft één gebouw de voorkeur maar een netwerk- of campusmodel is ook een goede optie.
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids