Vandaag is de aftrap van de Poëzieweek 2017. Tijdens deze week van 26 januari tot en met 1 februari worden verschillende poëzie-activiteiten georganiseerd rond het thema 'humor'. De week start met Gedichtendag. Daarnaast kunnen kinderen van 6 tot en met 12 jaar meedoen aan een landelijke gedichtenwedstrijd. Ook is er lesmateriaal beschikbaar rond poëzie voor leerkrachten. Dit melden Poëzieweek en de Telegraaf.
NOG
Poëzieweek 2017 trapt af met Gedichtendag
-Vandaag doen diverse bedrijven mee aan Gedichtendag. Zo heeft de NS de conducteurs opgeroepen hieraan mee te doen in de trein. Ook de Erasmusuniversiteit doet een duit in het zakje en verspreidt intern onder de medewerkers het gedicht 'Everything about you', een Engelse vertaling van een gedicht van de Italiaanse Laura Accerboni. Ook wordt een promotie ingeleid met poëzie.
Voor basisschoolkinderen is er de landelijke dichtwedstrijd Kinderen en Poëzie van Het Poëziepaleis. Kinderen van 6 tot en met 12 jaar kunnen maximaal drie zelfbedachte gedichten insturen voor 5 februari 2017. Gedichten in braille, een groepsgedicht of een gedicht in een andere taal (inclusief vertaling) zijn alle welkom.
Aan scholen in het voortgezet onderwijs is ook gedacht. Er zijn twee bundels met lestips voor poëzieonderwijs ontwikkeld, een light versie en een geavanceerde versie. Hieruit kan de docent het hele jaar putten. Ook voor het basisonderwijs is een bundel beschikbaar.
Gedurende de rest van de week wordt onder andere de VSB Poëzieprijs uitgereikt, dé prijs voor Nederlandstalige poëzie. Ook wordt voor de vijftiende keer het NK Poetry Slam gehouden. Aan het eind van de Poëzieweek wordt de winnaar bekend gemaakt van de De Turing Gedichtenwedstrijd voor het beste Nederlandstalige gedicht van het jaar, voor zowel professionele dichters als amateurdichters.
Jules Deelder schreef het Poeziegeschenk 2017. De Poëzieweek is een Nederlands-Vlaamse samenwerking van verschillende organisaties die zich inzetten voor poëzie. Met de bundeling van deze activiteiten willen de organisatoren een groter bereik creëren voor poëzie.
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids