De Algemene Onderwijsbond (AOb) heeft een plan gemaakt om de bekostiging in het onderwijs aan banden te leggen. De bond vindt dat er door schoolbesturen veel te vrijblijvend wordt omgesprongen met de lumpsum en pleit voor een scheiding tussen materiële kosten en personeelskosten. Dit meldt de AOb.
NOG
Algemene Onderwijsbond strijdt tegen lumpsumverdeling
-Volgens de AOb moet “de autonomie van de schoolbesturen worden ingeperkt als het gaat om de besteding van het geld.” De bond ziet dat schoolbesturen bijvoorbeeld gaten in de begroting opvullen met geld dat is bedoeld voor docenten. De bond pleit daarom voor verschillende aanpassingen om te zorgen dat het geld op de juiste plaats terecht komt.
De eerste aanpassing zou een scheiding tussen de materiële kosten en de personeelskosten zijn, zodat besturen geld niet verschuiven van het ene potje naar het andere. Ook adviseert de bond het aanhouden van een bestedingsrichtlijn waarin staat hoeveel geld een school mag uitgeven aan overhead en aan het primaire proces. Daarnaast zouden scholen in het jaarverslag verantwoording moeten afleggen over de bekostiging van belangrijke onderwerpen zoals passend onderwijs, jonge leraren en onderwijsachterstanden. Ook zouden medezeggenschapraden of ondernemingsraden instemming moeten hebben op de begroting van scholen.
Op 21 juni debatteert de Vaste Kamercommissie voor onderwijs over de financiën.
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids