Normal_klas_leeg_stoelen_stoeltjes_op_tafel_sluiting_dicht_staking

Vandaag staken veel basisschoolleraren voor de tweede keer dit jaar omdat ze ontevreden zijn met de werkdruk en de hoogte van hun salaris. Ouders met kinderen op de basisschool hebben dit keer minder begrip voor de staking, blijkt uit een gewogen peiling van EenVandaag onder 1.000 ouders. Waar in september nog 85 procent van de ouders achter de eerste landelijke staking stond, is dit nu gedaald naar 62 procent. Dit meldt EenVandaag.

Ouders die wél begrip tonen voor de staking stellen dat het tijd wordt dat we als maatschappij investeren in goed onderwijs. In een peiling die EenVandaag in september hield stelden zes op de tien ouders de werkdruk en grote klassen op hun eigen basisschool te herkennen.

Ouders die weinig begrip hebben zeggen dat leraren best blij mogen zijn met wat ze inmiddels bereikt hebben. Het kabinet heeft 430 miljoen toegezegd om de werkdruk te verlagen en 270 miljoen euro om de salarissen te verhogen. Een ouder zegt hierover: "Als je net 700 miljoen euro hebt gekregen om de problemen concreet op te lossen mag je in je handen klappen: geen enkele andere groep krijgt dit van de overheid."

Sommige ouders vinden het ook niet terecht dat leraren nu het probleem op hun afschuiven. Een op de vijf ouders stelt in de problemen te zijn gekomen met de opvang. Soms zat de bso vol, schrijven ze. En vaak bracht de opvang ook extra kosten met zich mee.

Circa een derde van de ouders die deelnamen aan het onderzoek geven aan dat de 270 miljoen euro die het kabinet heeft vrijgemaakt om de salarissen te verhogen, voldoende is. Hiermee kunnen de salarissen ongeveer 3 procent stijgen. Een meerderheid vindt echter dat de salarissen verder verhoogd moeten worden. Ze vinden dat de zwaarte van het vak van leraar op de basisschool minimaal gelijk ligt aan dat van de middelbare school. En dus zou de beloning ook in het verlengde moeten liggen.

Vanavond in EenVandaag presenteert Gijs Rademaker de uitslagen van dit onderzoek. Lees hier de rapportage van de peiling. 

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids