Een kind dient wel 95 tot 98 van de 100 woorden te kennen om te begrijpen wat er wordt verteld. Met een rijke woordenschat kan een kind zich beter uitdrukken, teksten lezen, schrijven en begrijpen. Aanleiding voor Cito om van 29 oktober tot en met 2 november de Week van de Woordenschat te organiseren. Dit meldt Cito.
De gehele maand oktober, voorgaand aan de Week van de Woordenschat worden basisscholen uitgedaagd met de Woordenschat Vlog Challenge om een eigen vlog te maken over hun stad of dorp, met daarin vijf typerende woorden die in hun stad of dorp voorkomen en een nieuw verzonnen Nederlands woord. De winnende vlogs worden beloond met een meet & greet èn een workshop van twee in Nederland bekende, jonge YouTubers. Week van de Woordenschat wordt gesteund door Stichting Lezen, taalkundige en schrijver Wim Daniels, auteur en docent en onderzoeker Marianne Verhallen.
Hoe werkt het
Klassen bepalen zelf wat voor video ze uploaden: zingen, rappen, praten of dichten, alles mag! De vlog moet twee minuten duren, vijf typerende woorden uit hun stad of dorp bevatten en een zelf verzonnen Nederlands woord. Via de speciale website www.woordenschatvlog.nl, live vanaf 1 oktober, worden tips gegeven en zijn de spelregels beschikbaar. De vlogs en de nieuwe woorden worden beoordeeld door de vakjury, bestaande uit schrijver en taalkundige Wim Daniels, Marianne Verhallen, auteur, docent en onderzoeker, Niels Bakker, onderzoeker bij Stichting Lezen en Marleen Oosterink-van Benthem, business manager primair onderwijs Cito. De winnende vlogs worden beloond met een meet & greet en workshop van TikTok (voorheen Musical.ly)-ster Nina Schotpoort en YouTuber UberQuin. Bezoek voor meer informatie over de Woordenschat Vlog Challenge www.woordenschatvlog.nl.
Woordenschat op school