DEN HAAG -  Een verplichte taaltoets voor alle driejarigen. Peuters die het Nederlands onvoldoende beheersen, krijgen bijles nog voordat ze naar de basisschool gaan.

Dat staat in het verkiezingsprogramma van de VVD, dat op vrijdag 9 april wordt gepresenteerd.
Met de verplichte toets wil de partij een belangrijke oorzaak van schooluitval op latere leeftijd bij de wortel aanpakken.
De taaltoets kan volgens de liberalen tijdens de reguliere consultatiebezoeken worden afgenomen. Nu gebeurt dat nog op vrijwillige basis. Ouders die weigeren mee te werken aan bijscholing voor hun kind, worden gekort op de kinderbijslag.

Allochtonen
De VVD trekt voor deze regeling 200 miljoen euro uit, en nog eens 200 miljoen om tijdens de basisschool een vinger aan de pols te houden en taalproblemen snel op te sporen.
Jan Anthonie Bruijn, voorzitter van de commissie die het liberale verkiezingsprogramma schrijft,
zegt dat het veel lijkt, maar schooluitval kost ons land 7 miljard. Het gaat om ruim 40.000 leerlingen per jaar en daar zitten relatief veel allochtonen bij.

De VVD wil naast de verplichte taaltoets dat nieuwkomers zelf meer actie ondernemen op het gebied van integratie. Op die manier kunnen ze hun plek in de Nederlandse samenleving veroveren. Er moet een einde worden gemaakt aan de gesubsidieerde inburgeringsindustrie van oud PvdA-minister Van der Laan met zaken als gescheiden zwemlessen, taxivervoer en aparte loketten. Daarnaast vindt de partij dat nieuwkomers zelf de kosten moeten gaan betalen van de inburgeringscursus. Wie geen geld heeft,
kan een lening afsluiten.

De VVD wil de portefeuille integratie na de verkiezingen onderbrengen bij het ministerie van Sociale Zaken. „Integratie is vooral een kwestie van arbeidsparticipatie”, stelt Bruijn. Om deze participatie in algemene zin te vergroten, willen de liberalen de arbeidskorting verhogen met 3,1 miljard. Dat moet werken aantrekkelijker maken. Ten aanzien van immigratie wil de VVD het strafbaar stellen om illegalen te helpen in ons land te blijven. Ook moet de deur voor kansarme migranten dicht.

Bron: Telegraaf