Al sinds de jaren 50 is Lego mateloos populair is onder kinderen, maar ook volwassenen vinden Lego nog steeds leuk. Maar de bouwblokjes van Lego zijn van veel groter belang dan enkel leuk bouwen en spelen. Lego heeft zich ontwikkeld tot één van de belangrijkste educatieve speelgoedsoorten. Waarom is spelen met Lego zo belangrijk?
Ontwikkeling van de fijne motoriek
Kinderen moeten tijdens hun kinderjaren motoriek ontwikkelen. Niet bij alle kinderen gaat dit even gemakkelijk en er zijn veel kinderen met een motorische achterstand. Juist dit soort kinderen hebben erg veel baat bij het spelen met Lego. Het maken van kleine bouwwerkjes kan soms een behoorlijk gepriegel zijn en moet naadloos aansluiten. Hierdoor wordt de fijne motoriek gestimuleerd en dit heeft ook positieve gevolgen voor onder andere leren schrijven.
Stimuleert de creativiteit
Het is belangrijk dat kinderen hun fantasie de vrije loop kunnen laten. Spelen met Lego zorgt ervoor dat hun creativiteit wordt gestimuleerd. Hieruit ontstaan de mooiste en zelfs meest kunstzinnige bouwwerken. Natuurlijk is het ook leerzaam als kinderen netjes de instructie voor een bouwwerk volgen. Maar de creativiteit groeit enorm als er extra toevoegingen worden bijgebouwd. Ook het combineren van diverse sets door elkaar is geen enkel probleem en zorgt alleen maar voor nog meer creativiteit.
Probleemoplossend denken
Voor kinderen kan het bouwen van een bouwwerk best wel een uitdaging zijn. Ondanks dat er een instructietekening wordt gevolgd, kan er misschien net een ander blokje gepakt zijn of een blokje is foutief neergezet. Een muur bouwen is niet zo moeilijk, maar een stabiele muur die niet gemakkelijk omvalt kan alleen als gelijkvormige blokjes niet recht op elkaar worden zet. Dit daagt kinderen uit om probleemoplossend te denken en kan goed van toepassing zijn in hun verdere leven.
Sociale ontwikkeling
Met Lego bouwwerken maken en spelen is bij uitstek geschikt om samen met andere kinderen te doen. Daarom is Lego in veel scholen ook zo populair. Dit is namelijk goed voor hun sociale ontwikkeling. Samen een bouwwerk maken is heel anders dan wanneer een kind in zijn eentje een bouwwerk maakt. Hier komt overleg aan te pas en biedt tevens mogelijkheden voor een betere taal- en spelontwikkeling.
Leren om instructies op te volgen
De instructies die bij Legosets worden gevoegd zijn voor kinderen nog best lastig om te volgen. Maar dit biedt wel kansen om te leren hoe ze instructies kunnen volgen. Instructies kunnen zowel mondeling als geschreven worden gegeven, waarna ze het juiste onderdeel erbij moeten zoeken. Ook instructies lezen van een tekening is mogelijk, wat weer goed is voor het ruimtelijke inzicht.
Lego op school
Lego als educatief speelgoed inzetten in de klas is een goed idee. Maar met veel leerlingen moet er wel voldoende Lego beschikbaar moet zijn. Een lening aanvragen om zoveel Lego aan te schaffen zal er voor scholen meestal niet inzitten. Toch zijn er nog mogelijkheden zonder dat een lening aanvragen nodig is. Als een school in de Achterhoek staat, in de omgeving van Lochem, Zutphen en Bronckhorst, dan kunnen zij lid worden van de Legotheek. Hier kan men Lego lenen en zelfs met een klas langskomen om een middag volop met Lego bezig te zijn. Tevens bestaat er een Lego education programma, waarbij serieuze bouwprojecten voor leren in de praktijk met Lego wordt aangeboden. Dit is zeker een mogelijkheid om Lego in het lesprogramma op te nemen.