Hoe kunnen we afval scheiden op scholen niet alleen stimuleren, maar ook makkelijker maken? De gemeente Rotterdam start een proef van zes maanden om dit te onderzoeken. Dit meldt de gemeente Rotterdam.
Zes locaties van de Rotterdamse kinderopvangorganisatie KindeRdam en de drie Rotterdamse scholen Mytylschool in Schiebroek, Heijbergschool in Hillegersberg en Dominicus Kindcentrum in Blijdorp starten vandaag met het scheiden van groente-, fruit- en etensresten (gfe), papier en restafval.
Afval scheiden
Tijdens de proef leren de kinderen meer over verschillende soorten afval. Waarom is scheiden van afval belangrijk en hoe dragen ze zelf bij aan een schone en duurzame stad? De BSO-, kinderdagverblijflocaties en scholen ontvangen per groep voor elk soort afval een aparte afvalbak om het afval eenvoudig te scheiden. Het gfe-afval wordt door de gemeente opgehaald en die maakt er compost van. In 2021 startten een aantal scholen al met het scheiden van gfe. Zij ontvingen een eigen compostvat, waarmee de scholen zelf compost maakten voor hun school- of moestuin.
"Jong geleerd is oud gedaan", zegt Arno Bonte, wethouder. "Afval scheiden is bovendien goed voor een schonere leefomgeving. Dat geldt zeker voor het apart inzamelen van groente-, fruit-, etensresten en tuinafval. Het zijn de meeste kilo's in ons huishoudelijk afval, ongeveer veertig procent. Organisch afval kan zo goed als volledig gerecycled worden tot biogas en compost. Als dit afval goed gescheiden wordt, besparen we zo'n 8 miljoen vuilniszakken per jaar die niet verbrand hoeven te worden. Kortom: het is schoner, helpt bij het halen van klimaatdoelen en is een stuk goedkoper dan afval verbranden".
Challenge
De komende tijd volgen de kinderen van KindeRdam een leuk activiteitenprogramma. Ze kunnen meedoen aan een challenge en een bezoekje van de gouden vuilniswagen winnen. "De aarde leefbaar houden is zaak van ons allemaal. Om zoiets groots en soms abstracts te bereiken, zijn het juist de kleine en lokale initiatieven die tellen. Daarom doen wij graag mee aan dit prachtige project en leren we onze kinderen bewust om te gaan met afval", zegt Els Maasdam, bestuurder KindeRdam.
Inzichten
De kinderen doen mooie inzichten op. "Ik wist niet dat kauwgom en blikjes er zo lang over doen om te verteren. Daarom is het heel belangrijk dat we ze in de goede bak weggooien," vertelt een kind van BSO Vreewijk. Een ander kind vraagt zich af: "In welke bak kan ik mijn zakdoek weggooien als ik mijn neus heb gesnoten?"
Door: Nationale Onderwijsgids