In de loop van volgende week neemt de kans op onstuimig herfstweer af, maar tot en met maandag is het ronduit wisselvallig en winderig. Vanaf dinsdag komt er meer ruimte voor de zon en neemt de buienkans af. Met 7 tot 11 graden is het zeker niet koud, maar ook niet heel zacht voor de tijd van het jaar. Dit meldt ANP Expert Support.
Het zeer onstuimige weer van eind deze week zet in het komende weekend grotendeels door. De kansen op storm en zeer zware windstoten van meer dan 100 km/uur zijn kleiner dan in periode van woensdagavond t/m vrijdagavond, maar onstuimig blijft het. Aan zee kan het op beide weekenddagen stormachtig waaien en komt het tot zware windstoten van zo’n 90 km/uur. En als het een beetje tegenzit pakken vooral de windstoten nog wat zwaarder uit.
Zacht voor de tijd van het jaar
Het weerbeeld is hierbij verder flink wisselvallig met regelmatig buien, regengebieden en slechts af en toe kortstondig zonneschijn. Met maxima rond 9 graden is het zacht voor de tijd van het jaar. Middagtemperaturen van 6 of 7 graden zijn in Nederland gebruikelijk in de tweede helft van februari.
Noord-Nederland onstuimig
Na het weekend neemt de kans op veel wind geleidelijk af, maar juist in Noord-Nederland is het maandag waarschijnlijk nog behoorlijk onstuimig en buiig. In de zuidelijke helft van het land is het wat rustiger en droger.
Rustiger weer
De dagen daarna houden we het niet helemaal droog, maar is de neerslag wel veel beperkter. Ook komt de zon beduidend vaker tevoorschijn en de wind houdt zich vanaf dinsdag een stuk rustiger. Hierdoor is het op veel dagdelen prima weer voor buitenactiviteiten. De wind zit in de (zuid)westhoek en zal veelal matig van kracht zijn.
Daglichtperiode
Met maxima van 7 tot 11 graden is de temperatuur iets hoger dan gebruikelijk, maar niet hoog genoeg om het al echt lenteachtig te noemen. Op zonnige dagen is wel goed te merken dat de daglichtperiode steeds langer wordt.
Afkoelen tot het vriespunt
De kans op echt winterweer blijft voorlopig nihil, maar het kan volgende week tijdens een nacht met brede opklaringen wel plaatselijk afkoelen tot het vriespunt.
Door: Nationale Onderwijsgids