Zaanse basisschoolleerlingen en ouderen hebben samen ideeën bedacht om Zaanstad nog meer dementievriendelijk te maken. Deze week werden de ideeën door kinderadviesbureau Consulting Kids gepresenteerd in oudereninstelling de Amandelbloesem aan wethouder Natasja Groothuismink en Marti Paardekooper, bestuurder bij Zilveren Kruis. Dat meldt de gemeente Zaanstad.
Wethouder Natasja Groothuismink: "Momenteel is er logischerwijs veel aandacht voor de verschrikkelijke gebeurtenissen in de Oekraïne en de opvang en het enorme leed van de vluchtelingen. Maar ook blijft het belangrijk om ander leed niet uit het oog te verliezen en op lokaal niveau aandacht te blijven houden voor een onderwerp als dementie. Dementie is de volksziekte met de hoogste ziektelast, voor de dementerenden, maar zeker ook voor de familie en mantelzorgers. Het aantal inwoners met dementie stijgt hard, in 2040 kunnen we een verdubbeling verwachten van 4.300 dementerenden in Zaanstad. Als Zaanstad kregen we vorig jaar van Alzheimer Nederland het certificaat ‘dementievriendelijke gemeente’, maar daarmee zijn er we natuurlijk nog niet. Daarom ben ik dankbaar voor de samenwerking met partners als Zilveren Kruis en met deze originele inbreng van kinderen en ouderen."
Ideeën van kinderen
Marti Paardekooper, bestuurder bij Zilveren Kruis, sluit zich hierbij aan: "Dementie is een probleem van ons allemaal, om het probleem te verzachten is samenwerking en creativiteit nodig. Mooi om te zien hoe het onderwerp op deze manier ook gaat leven bij kinderen en met welke ideeën zij komen. Speeltuinen voor ouderen, rekenen met opa’s, dementievriendelijke games. Dit soort out-of-the-box denkwijzen geven nieuwe inspiratie om samen met de gemeente verder op te pakken."
Bas Warmerdam, oprichter van kinderadviesbureau ConsultingKids legt uit: "Als adviesbureau willen we verfrissende oplossingen bedenken voor volwassen vraagstukken, gebaseerd op inspirerende ideeën van kinderen. Dit traject was een bijzondere interactie tussen jong en oud. Ik ben letterlijk bedolven onder de ideeën. Eerder hebben we in Zaanstad het idee voor een Vakantie-doe-en-denkboek uitgewerkt en het is prachtig om te zien dat dit boek al meerdere keren is gemaakt voor en door kinderen. Ik ben benieuwd welke ideeën dit keer in de praktijk zullen worden gebracht."
Effect en haalbaarheid
De komende periode worden de ideeën onderzocht op effect en haalbaarheid. Daarna volgt er een prioriteitenlijstje en worden stapsgewijs een of enkele ideeën daadwerkelijk doorgevoerd.
Door: Nationale Onderwijsgids