D66 komt met een nieuw wetsvoorstel om kinderen leerrecht te geven. Het is een aanvulling op de bestaande leerplichtwet. D66 vindt dat nodig, want ondanks de leerplichtwet gaan toch zo’n 15.000 kinderen in Nederland niet naar school. Dat meldt RTL Nieuws.
Volgens Kamerlid Van Meenen zijn er ruim 6000 kinderen ontheven van de leerplicht. Tegen ouders is gezegd ‘hou je kind maar thuis, je krijgt geen boete omdat je kind niet naar school gaat.’ Er zijn ook nog duizenden kinderen die wel staan ingeschreven, maar niet naar school gaan. Daarbij moet je dan denken aan kinderen met een beperking of hoogbegaafde kinderen.
Leerambtenaar
In het wetsvoorstel van Van Meenen wordt de leerambtenaar geïntroduceerd. De leerambtenaar krijgt de bevoegdheid om voor ieder kind dat niet in een schoolpotje past een oplossing te vinden. En die oplossing moet dan door de school worden uitgevoerd.
Raad van State
Van Meenen stuurt zijn voorstel binnenkort naar de Raad van State. Zij komen dan uiteindelijk met een oordeel over de wet en daarna kan de behandeling in de Eerste en Tweede Kamer van start. Van Meenen hoopt dat het snel gaat, want ‘elke dag dat deze wet er niet is, is een verloren dag voor kinderen.’
Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk