Steeds meer sluitende zwembaden, steeds meer kinderen die hun zwemdiploma niet halen en steeds minder zweminstructeurs. Het zijn ontwikkelingen die niet meehelpen bij het plan van de Tweede Kamer om schoolzwemmen te herintroduceren in Nederland. Vooral voor de Limburgse zwembaden is dit plan momenteel heel lastig te realiseren. Ondanks het tekort aan capaciteit zien veel zwembaden de herinvoering als een positieve ontwikkeling, aldus L1 Nieuws.
In zwembad De Nieuwe Hateboer in Sittard werken vijf zweminstructeurs."Dat waren er liever nog meer geweest, want binnenkort gaat er iemand weg. Als er een instructeur ziek wordt, hebben we een probleem", zegt een woordvoerster van het zwembad. Door het personeelstekort staan veel kinderen op de wachtlijst om überhaupt te leren zwemmen. Uit een onderzoek van L1 blijkt dat deze wachtlijsten kunnen oplopen van een half jaar tot zelfs twee jaar. Dat is een zorgelijke ontwikkeling, want het aantal kinderen tussen de 6 en 16 jaar oud is de afgelopen vijf jaar verdubbeld. Daarom kwam de Tweede Kamer met het idee voor de herinvoering, want dat zou de veiligheid van de kinderen moeten vergroten.
Enorme uitdaging
Het is een mooie ambitie, maar als het daadwerkelijk zover komt dat de plannen worden aangenomen en ingevoerd dan gaan veel gemeenten, waaronder Sittard, hier een enorme uitdaging aan ondervinden. Er zijn vaak niet genoeg gediplomeerde zwemleraren om de lessen rond te krijgen. Stel je voor dat het schoolzwemmen daar nog eens bovenop komt. "Zoals het er nu naar uitziet, gaat het niet passen in de capaciteit van het bad en personeel", zegt ook Dennis de Bie, coördinator zwemlessen van het Geusseltbad Maastricht.
Laco-zwembad
Het Laco-zwembad in Heythuysen moest vorig jaar zelfs noodgedwongen de lessen stoppen door een tekort aan personeel. Volgens een woordvoerder is het zwembad inmiddels alweer een paar maanden bezig. Bij een andere locatie in Melick lukt het juist om er te blijven functioneren. Volgens vestigingsmanager Jordy Hermans zou dit kunnen komen omdat de druk minder hoog is. ‘’We hebben in Melick acht instructeurs in dienst die we kunnen verdelen over de vier banen die het bad heeft. Ook hebben we met de zwemlessen afgeschaald toen het te veel werd, zodat het voor het personeel te behappen bleef en ze niet uitvielen door de werkdruk. De kinderen die zwemles volgden op de minst populaire dag hebben we toen verplaatst naar een andere dag." Dit had wel als gevolg dat de wachtlijsten opliepen. Deze zijn bij de locatie in Melick nu gemiddeld een jaar.
Meerdere problemen
Een tekort aan zweminstructeurs is niet het enige probleem voor de zwembaden. Het tekort aan locaties en het indelen van baduren is ook een probleem voor velen. Mocht het schoolzwemmen weer worden ingevoerd, zal dit een totaal andere programmering gaan vragen van de zwembaden, aldus de Bie.
Omdat de zwembaden schoolzwemmen als iets positiefs zijn proberen zij wel altijd te kijken wat er allemaal mogelijk is. Volgens zwembad Sittard moet het met een nieuwe planning en personeel realistisch zijn om de herinvoering te realiseren. De zwembaden proberen zo veel mogelijk in (creatieve) oplossingen te denken. Bijvoorbeeld door ruimte vrij te maken door met producten te schuiven of door te kijken of er nieuwe collega’s zijn te werven onder schooltijden.
Door: Nationale Onderwijsgids / Parris Fokkema