Normal_podcast_cover_spreekbeurt__3_

Volgende week komt er een gloednieuwe podcastaflevering van Spreekbeurt online! We gaan in gesprek met Jozua Pentury, ofwel Jooz. Jooz staat bekend om zijn spoken word, hiphop creaties en muziek/theaterproductie. Een jaar geleden plaatste hij op YouTube een stuk van zijn debuutalbum 'Maluku Boeren Saus', genaamd 'Hoofdstuk 6 Molukse geschiedenis'.  Dit filmpje ging meerdere keren viraal op sociale media, en niet zonder reden. Jooz haalt namelijk een gevoelig onderwerp aan in zijn spoken word.

Maluku Boeren Saus is een album met een verhaal, over Jooz zelf en over heel veel mensen die tussen wal en schip vallen. “Ik ben Moluks en Nederlands, maar ik heb mij nooit helemaal thuis gevoeld in de Molukse en Nederlandse gemeenschap. Voor veel Molukkers werd ik als een Nederlander gezien, en voor de Nederlanders ben je toch gewoon een Molukker.” In de zoektocht naar zichzelf en zijn cultuur speelt het onderwijs een belangrijke rol voor Jooz. Op school is hij enthousiast als de Molukse geschiedenis eindelijk aan bod lijkt te komen. Maar niets is minder waar.

 

Hoofdstuk 6 Molukse geschiedenis

Jooz vindt het heel belangrijk dat de Molukse geschiedenis verteld wordt. “Dat is vroeger niet behandeld op school. Het viel mij op dat op de basisschool de Molukse geschiedenis al werd overgeslagen. Dat ben ik toen gaan onderzoeken.” De pijnlijke conclusie van zijn onderzoek: er is vaak geen aandacht voor de Molukse geschiedenis in het Nederlandse onderwijs. Of dit deel van de geschiedenis wordt simpelweg overgeslagen, of het wordt gekenmerkt door negatieve connotaties en gebrekkige objectiviteit.

Volgende week komt de podcast met Jooz online en gaan we verder in gesprek over het belang van de geschiedenislessen in het Nederlandse onderwijs. Wil je dit niet missen? Volg ons alvast op Spotify!

Bron: 3 voor 12 Lokaal, "Met Maluku Boeren Saus komt het verhaal van Jooz echt tot leven", Femke van Arendonk.

Door: Nationale Onderwijsgids / Fleur Zomer