Basisscholen krijgen bezoek van de 'Brillenbus'

Een schoolbord niet goed kunnen zien of klasgenoten met wazige gezichten. Sommige kinderen zien dit dagelijks. Dit zorgt voor belemmeringen op school en in de klas. Khaled Tamimy en Erik van Halewijn bedachten daar iets op. De zogenoemde ‘Brillenbus’. Dat meldt RTL Nieuws.

Eerder dit jaar sloegen jeugdartsen en orthopisten alarm. Kinderen ontwikkelen namelijk steeds meer oogproblemen. Ook zitten ze vaak een lange tijd achter een beeldscherm. Dat blijkt een van de oorzaken te zijn van de oogproblemen.

Aan elkaar getapete bril

“Ik heb een tijdje gewerkt op een school in Den Haag. Tijdens een van de lessen zag ik een leerling met een aan elkaar getapete bril. Een paar dagen later kwam hij zonder bril”, aldus Van Halewijn. In de klas zaten, zo bleek later, meerdere kinderen die niet goed konden zien of rondliepen met een kapotte bril.

Leerachterstand 

Het lesmateriaal en de toetsen zijn lastig te zien door kinderen met oogproblemen. Een leerachterstand kan dan het gevolg zijn, zo stelt Van Halewijn. De basisschool in Den Haag gaf aan dat er geen instantie was die de ogen van de kinderen regelmatig controleerde.

Niet de juiste oogzorg 

Docenten en ouders kwamen met twee redenen waarom kinderen niet de juiste oogzorg krijgen. Ouders vinden brillen vaak te duur, want deze wordt niet altijd vergoed. Soms weten ouders ook niet dat hun kinderen slecht zien of dat hun ogen slechter zijn geworden.

Brillenbus 

Daarop begonnen de mannen met een proef in Noord-Holland. Scholen krijgen daar nu bezoek van de Brillenbus. Drie scholen hebben al bezoek gehad van de bus en opticien Dylan van Ewijck, hij voert alle oogtesten uit. Tijdens de test werd er nog geen gebruik gemaakt van een bus, maar het is de wel de bedoeling dat deze later alsnog op het schoolplein komt te staan.

Voorafgaand aan het bezoek worden de ouders van de kinderen op de hoogte gesteld. De opticien voert vervolgens allerlei testjes uit bij de kinderen. Daarna wordt er gekeken of vervolgonderzoek nodig is.

De scholen krijgen in september opnieuw bezoek van de Brillenbus. Dit keer komt er ook een oogarts mee die verschillende brillen bij zich heeft.

De mannen willen graag meer scholen betrekken bij het project. Uiteindelijk hopen ze dat de Brillenbus onmisbaar wordt.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk