Creatieve lessen tijdens Kinderboekenweek 2024

Van 2 t/m 13 oktober 2024 is de Kinderboekenweek met dit jaar als thema: Lekker eigenwijs!. Kunstgebouw biedt alle basisscholen in Nederland een online lespakket aan met creatieve lessen rond het thema. Dit lespakket zorgt voor nog meer leesplezier en het vergroten van de creatieve verbeeldingskracht. De lessen vind je terug op de website van Kunstgebouw en zijn gratis te gebruiken. Dat meldt Kunstgebouw. 

Per groep (1-2, 3-4, 5-6, 7-8) is een les ontwikkeld waarin een kinderboek uit de thematitels van het CPNB centraal staat. De boeken die Kunstgebouw heeft uitgezocht zijn: Het eigenwijze ei, Tuf, het stoerste meisje van de oertijd, Het eigenwijze huisdierenboek en Struikmeisje. In de lessen draait het niet alleen om het plezier in lezen, maar ze prikkelen ook de eigen creativiteit en verbeeldingskracht van de leerlingen. Denk aan het ontwerpen van een kwartetspel op basis van elkaars eigenschappen of het werken met een specifieke illustratiestijl.

Filmles 

In samenwerking met Filmhub Zuid-Holland biedt Kunstgebouw bij elke les een filmsnack aan: een korte filmles die aansluit op het thema Lekker eigenwijs!. Ze stimuleren de kinderen om in de klas verder te praten en te reflecteren. De filmlessen voegen een extra dimensie toe aan de Kinderboekenweek door filmeducatie te integreren in het leesonderwijs.

Door: Nationale Onderwijsgids 
Illustrator: Sarah van Dongen