De geplande verhuizing van de Heilig Hart basisschool in Fleringen dreigt aanzienlijk duurder uit te vallen dan oorspronkelijk begroot. Een extra investering van ruim 4 ton (411.000 euro) is noodzakelijk om het project door te laten gaan. Als de gemeenteraad van Tubbergen op 22 oktober niet akkoord gaat met deze investering, komt de toekomst van de school in gevaar. Dit meldt het Algemeen Dagblad.
Het huidige gebouw van de basisschool is verouderd en het onderhoud ervan brengt hoge kosten met zich mee. Bovendien is het pand te groot voor het huidige aantal leerlingen. Daarom is gekozen voor een verhuizing naar kulturhus De Spil, een nabijgelegen locatie die echter eerst grondig moet worden verbouwd.
Door stijgende bouwkosten, inclusief materiaalkosten en lonen, is het project duurder geworden dan oorspronkelijk gepland. Om het project voort te zetten, is een extra financiële injectie van 411.000 euro nodig, waarvoor de gemeente een beroep moet doen op haar reserves.
Geen alternatieven beschikbaar
Renovatie van het huidige schoolgebouw is geen haalbare optie, omdat dit zelfs nog meer zou kosten. Als de gemeenteraad besluit om niet extra te investeren, kan de Tubbergse Onderwijs Federatie (TOF) haar belofte om het onderwijs in Fleringen voor de komende vijftien jaar te behouden, niet waarmaken. Dit zou een klap zijn voor de leefbaarheid van het dorp, dat 905 inwoners telt. De verhuizing is bovendien essentieel om betaalbaar onderwijs in de regio te garanderen.
Budgetoverschrijding en financieringsproblemen
Het oorspronkelijke budget van 1,1 miljoen euro was gebaseerd op een raming uit 2021, maar al snel werd duidelijk dat dit niet toereikend was. De gemeente Tubbergen droeg al 300.000 euro extra bij, maar de lokale bijdrage van Fleringen dekte niet het volledige bedrag. Na de aanbesteding bleek dat de laagste inschrijving nog steeds leidde tot een budgetoverschrijding van 336.000 euro. Om de totale kosten te dekken, is nu nog 411.000 euro extra nodig.
Tijd dringt voor besluit
Er is inmiddels een aannemer geselecteerd, maar op 26 oktober loopt de deadline af om het contract te ondertekenen. Om verdere vertraging en kostenstijgingen te voorkomen, is het cruciaal dat de gemeenteraad op 22 oktober akkoord gaat met de benodigde extra investering. De gemeente is verantwoordelijk voor onderwijshuisvesting en kan een deel van de kosten terugverdienen door de grond van het huidige schoolgebouw in de toekomst te bestemmen voor woningbouw.
Door: Nationale Onderwijsgids / Fleur Zomer