Moestuincoaches leren kinderen waar het eten vandaan komt

Basisscholen in Flevoland houden zich steeds vaker bezig met moestuinonderwijs. Er wordt de kinderen niet alleen de herkomst van hun voedsel geleerd, maar ze leren ook van alles over de natuur en duurzaamheid. Moestuincoaches worden vanuit de GGD Flevoland hiervoor ingezet. Dat meldt Omroep Flevoland.

Moestuincoach Karin Luke legt uit dat het belangrijk is dat kinderen weten hoe onbewerkt voedsel eruitziet en waar het precies vandaan komt. Op basisschool De Pauw begeleidt ze iedere week de moestuinlessen.

Moestuincoaches 

In 2023 ging GGD Flevoland op zoek naar moestuincoaches tijdens het project Jong Leren Eten. Een lesprogramma rondom tuinieren in een moestuin is bedacht door Stad en Natuur in Almere. Het schoolpakket duurt twintig weken en daarin zijn verschillende praktische opdrachten te vinden. In de klas wordt er bijvoorbeeld door de leerlingen een boon geplant en daarna worden de ontwikkelingen op de voet gevolgd. Alle scholen in Almere en daarbuiten kunnen het programma gebruiken.

Schoolmoestuin 

Leerlingen Vera en Lyze zijn hard aan het werk in de schoolmoestuin in Almere Oosterwold. “Tijdens andere lessen moet je veel schrijven, luisteren en alleen maar zitten. Hier kan je ook dingen gaan doen.” Vera vindt dat veel leuker dan een ‘gewone’ les.

Moestuinlessen zijn niet alleen maar leerzaam, maar ook een fijne afwisseling met de reguliere lesstof.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk