Mbo-fonds verdwijnt en subsidies voor thuiszitters en hoogbegaafden fors lager

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap laat weten waar ze precies op gaan bezuinigen. In de onderwijswereld gaan er flink wat klappen vallen. Dat meldt RTL Nieuws.

Het Regionaal Investeringsfonds Mbo loopt stuk door de bezuinigingen. Mbo’ers zouden dankzij dit fonds een betere aansluiting hebben op de werkvloer. Onderwijsminister Eppo Bruins schrijft in een verklaring dat het pijnlijk is om dit fonds stop te zetten.

Hoogbegaafde kinderen in het basisonderwijs 

Hoogbegaafde kinderen in het basisonderwijs krijgen het ook niet makkelijk. Er wordt van die subsidies jaarlijks 4,7 miljoen euro afgehaald. Leerlingen die niet naar school gaan, de zogenoemde thuiszitters, houden ook niets over. Het ministerie gaat op die regelingen elk jaar 8,7 miljoen euro bezuinigen.

Promotiebeurzen 

Jaarlijks gaat er 13,2 miljoen euro af van de promotiebeurzen voor leraren. Leraren kunnen met deze beurzen promoveren en daardoor een wetenschappelijke titel behalen. In de wetenschap zullen er verschillende subsidiepotjes sneuvelen.

Brede brugklas 

Scholen die graag een brede brugklas willen beginnen, hebben een probleem. Het kabinet stopt met de subsidie die scholen nodig hadden. Brede brugklassen zijn voor alle eerstejaars op de middelbare school. Kinderen met een vmbo-niveau zitten in de klas met havo- en vwo-leerlingen.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk