Logo_logo_hogeschool_rotterdam

Met een toename van de zorgkosten en een verandering van de locatie van zorg wordt de inzet van technologie in de gezondheidszorg steeds belangrijker. Op 12 november gaat Linda Wauben, lector Technische Innovatie in de Zorg bij Hogeschool Rotterdam, hier op in tijdens haar openbare les. Samen met studenten, docenten en onderzoekers presenteert Linda Wauben tijdens haar openbare les de visie en aanpak voor de onderzoeklijn Zorginnovatie met Technologie. Dat meldt Hogeschool Rotterdam.

Wauben richt zich de komende jaren op het onderzoeken, ontwerpen, testen en implementeren van zorginnovaties voor zorg en gezondheid. Haar doel is om met zorgtechnologie de kwaliteit van de zorg te verbeteren en de kosten te beheersen zodat de zorg betaalbaar blijft.

De lector schetst de huidige stand van de zorg en zorginnovaties, en de ontwikkelingen en uitdagingen op dit gebied. Ook presenteert zij de door haar ontwikkelde Zorgtechnologie-aanpak (de ZoT aanpak), een methode om zorginnovaties succesvol te onderzoeken, ontwerpen en implementeren. Zorginnovaties kunnen fysieke producten omvatten (zoals rolstoelen), diensten (zoals online consulten) en procedures (zoals richtlijnen). Met een multidisciplinair team onderzoekt zij zorginnovaties vanuit de behoefte van de zorggebruikers, formele zorgprofessionals en informele zorgverleners. Wauben: “Uiteindelijk dragen deze zorginnovaties eraan bij dat zorgprofessionals ondersteund en ontlast worden in hun dagelijks werk. De inzet van techniek kan de kwaliteit en veiligheid van de geleverde zorg verbeteren en de zelfredzaamheid van mensen te bevorderen.”

Een goed voorbeeld is het project Schone handen aan de couveuse. Studenten van zorg- en technische opleidingen werken samen aan oplossingen voor het stimuleren van handhygiëne op de couveuseafdeling bij het Erasmus MC-Sophia. Door de huidige context en de werkroutines te evalueren is kennis opgedaan waarmee studenten een apparaat hebben ontwikkeld. Dit apparaat registreert of de verpleegkundigen voldoende desinfectievloeistof uit de dispenser hebben getapt en of de handen voldoende lang zijn gewreven. Als zij de instructies goed hebben uitgevoerd, gaat er een lampje branden en kunnen zij het couveusedeurtje openen.

© Nationale Onderwijsgids