Logo_onderwijsmuseum_logo

Op woensdag 2 oktober vindt er in het Nationale Onderwijsmuseum een lezing plaats over drie eeuwen tekenonderwijs in Nederland. Onder de titel ‘Wie teekenen leert, leert zien’ neemt Wilma van Giersbergen de toehoorder mee in de tekenlessen door de eeuwen heen. Dit meldt Nationale Onderwijsmuseum.

Tekenonderwijs

Het begrip tekenen heeft in de loop van de tijd een grote verandering ondergaan. Tekenen werd eeuwenlang gezien als onderdeel van een beschaafde opvoeding. Kinderen, en ook studenten aan de Kunstacademie, leerden academisch tekenen (het natekenen van tekenvoorbeelden), waarbij vaardigheid voorop stond. Pas na de Tweede Wereldoorlog werden artisticiteit, conceptueel denken, maatschappelijke relevantie en individualisme belangrijk binnen het tekenonderwijs.
 

Wilma van Giersbergen

Wilma van Giersbergen (Schijndel, 1952) doet al ruim 20 jaar onderzoek naar het tekenonderwijs in zijn vele vormen. Zij promoveerde in 2003 op dit onderwerp en publiceerde hierover verschillende artikelen.
 
De lezing ‘Wie teekenen leert, leert zien’ wordt gegeven op woensdag 2 oktober van 19.30 uur tot en met 21.30 uur in het Nationale Onderwijsmuseum. De kosten bedragen 7,50 euro per persoon, museumkaarthouders en Vrienden betalen 5 euro. Aanmelden is gewenst.
 
Door: Nationale Onderwijsgids