muzieum.nl/pers

In 2020 ontving het muZIEum 16.750 bezoekers. Een resultaat waar het muZIEum niet ontevreden over is, in een jaar dat voor iedereen anders liep. Naast dat in 2020 niet de verwachte bezoekersaantallen zijn behaald, heeft de sluiting nog een vele grotere impact op de gidsen. Ondanks het bijzonder jaar, blikt het muZIEum vooruit. De programma’s voor 2021 staan klaar, waarin per kwartaal een thema centraal staat gerelateerd aan blind- en slechtziendheid. In het eerste kwartaal is dat het thema Liefde. Dit meldt muZIEum.

In 2020 ontving het muZIEum 16.750 bezoekers. Dit is 40 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Met name in de vakanties trokken de bezoekersaantallen aan. Op doordeweekse dagen, buiten de vakanties, zag het muZIEum dat het grootste deel van scholen en bedrijven uitbleef. De afgelopen jaren merkte het muZIEum sterke groei in de bezoekersaantallen en sloot in 2019 nog af met 42.000 bezoekers.
 
De sluiting heeft niet alleen enorme impact op de organisatie (geen bezoekers betekent geen inkomsten), maar ook op de blinde en slechtziende gidsen. Iedere sluiting betekent voor hen een periode zonder werk, een periode waarin ze hun boodschap niet kunnen delen. 
 
Gids Fredy: “Wat ik het meest mis door de sluitingen, is het warme familie-bad dat het muZIEum heet; De fijne collega’s, het fantastische werk en de gezellige bezoekers. Daarnaast zijn mijn routine en structuur weg, dit heeft een grote impact. In een lockdown voel ik mij afhankelijker van anderen: ik pak niet even de auto om boodschappen te doen of te wandelen in het bos. Ook de schuur opruimen en naar het stort brengen kan ik niet zonder hulp. Waar veel mensen dat soort klusjes nu in en om huis doen, is dat voor mij lastiger.”
 
Het muZIEum werkt momenteel aan een nieuwe insteek rondom de belevingen, content en het doe-plein. Per kwartaal staat er een thema centraal. Het muZIEum trapt af met het thema Liefde. Naast dat iedereen extra liefde kan gebruiken in deze tijd, is het een interessant thema rondom blind- en slechtziendheid. Onderwerpen als liefde op het eerste gezicht, blind daten en liefde maakt blind komen aan bod. Er komt een tentoonstelling van kunstenaar Marleen de Man, zij is slechtziend en heeft eerder met stichting KUBES in het Van Abbemuseum geëxposeerd. Vanaf 20 januari 2021 is de donkerbeleving “Op vakantie met …” volledig verbouwd en gaan bezoekers met hun gezelschap op reis naar de stad van de liefde.
 
Door: Nationale Onderwijsgids