Nationaal Onderwijsmuseum bouwt activiteiten af en gaat waarschijnlijk sluiten

Met pijn in het hart kondigt het Nationaal Onderwijsmuseum in Dordrecht aan dat het genoodzaakt is de activiteiten af te bouwen en zich voor te bereiden op een sluiting. Deze pijnlijke beslissing is het directe gevolg van het wegvallen van essentiële subsidies, waardoor de financiële basis van het museum verdwijnt. Dat meldt het Nationaal Onderwijsmuseum. 

Het Onderwijsmuseum verkeert in zwaar weer. Het is al jaren een uitdaging om met beperkte budgetten zoveel mogelijk moois te realiseren. Tot op heden lukte dat wonderwel goed. Het museum realiseerde goede tentoonstellingen en ontving jaarlijks gemiddeld 30.000 bezoekers, waarvan meer dan 7.000 scholieren. Samen met 85 vrijwilligers droeg het museum met liefde zorg voor De Holland – het prachtige monumentale pand in Dordrecht waarin het Nationaal Onderwijsmuseum is gehuisvest.

Subsidie stopgezet 

De gemeente Dordrecht liet begin februari 2025 weten, in het licht van gemeentelijke bezuinigingen, voornemens te zijn de subsidie aan het Nationaal Onderwijsmuseum te stoppen. Het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap berichtte eind maart dat de minister, eveneens vanwege een bezuinigingstaakstelling, heeft besloten om de subsidie aan het Nationaal Onderwijsmuseum te beëindigen. Hoewel beide besluiten nog moeten worden bekrachtigd, is er geen reden om aan te nemen dat deze anders zullen uitvallen dan reeds met het museum gedeeld.

Met deze voorgenomen besluiten valt het grootste gedeelte van de financiële basis van Stichting het Nationaal Onderwijsmuseum weg. In deze omstandigheden ziet het museum geen mogelijkheid om zelfstandig voort te bestaan.

Onherstelbaar verlies 

"Dit is een onherstelbaar verlies voor ons onderwijserfgoed. Een schat aan kennis en geschiedenis dreigt te verdwijnen, en dat raakt ons diep ", zegt Peter Vrancken (voorzitter van de Raad van Toezicht), namens het Nationaal Onderwijsmuseum.

Omvangrijke collectie onderwijserfgoed 

Het Nationaal Onderwijsmuseum beheert een toonaangevende en omvangrijke collectie onderwijserfgoed en die is van grote waarde voor het nationale onderwijsveld. Het speelt een onmiskenbare rol in het bewaren en delen van de geschiedenis van het onderwijs. Haar collectie is van essentieel belang voor de manier waarop we onderwijsbeleid kunnen vormgeven en innoveren.

Het laat niet alleen zien hóe en wat we vroeger leerden, maar ook waarom. Het biedt inzicht over hoe maatschappelijke ontwikkelingen het onderwijs hebben gevormd en geeft daarmee duiding aan de ontwikkelingen van vandaag. Sluiting van het Nationaal Onderwijsmuseum betekent niet alleen het verlies van een uniek museum, maar ook het verdwijnen van een kenniscentrum voor onderwijsprofessionals en beleidsmakers.

Afbouwen van activiteiten 

De komende periode staat in het teken van het zorgvuldig afbouwen van de activiteiten, het informeren van bezoekers en partners, en het onderzoeken van mogelijke oplossingen om de collectie, de opgebouwde expertise en het netwerk van het museum op het gebied van onderwijserfgoed en -geschiedenis van het Nationaal Onderwijsmuseum te waarborgen.

Vooralsnog blijft het museum open. Ook morgen staan er weer mensen voor de ingang die het museum graag bezoeken. Het museum blijft zich onverminderd inzetten om deze bezoekers een prachtig dagje uit te bezorgen. Ondanks de zeer onzekere toekomst blijft het museum, zo lang als mogelijk, doen wat het beste is voor het museum en voor iedereen die daarbij betrokken is.

Door: Nationale Onderwijsgids