
Voor veel organisaties is het een groot dilemma: hoe gaan we om met seksueel grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer? Hoe maken we onze organisatie sociaal veilig? Met de nieuwe online tool voor cultuurverandering op de werkvloer biedt Mariëtte Hamer (Regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld) alle organisaties - groot en klein - een laagdrempelig middel om daarmee aan de slag te gaan. De tool is vanaf nu te gebruiken via handreikingcultuurverandering.nl. Dat meldt de Regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld.
De tool is gebaseerd op de Handreiking voor cultuurverandering op de werkvloer. De uitgebreide handreiking bestaat uit veel concrete tips en geeft verdieping in verschillende situaties. Doordat het zo uitgebreid is, kan dit - zeker voor het MKB - een drempel zijn om ermee aan de slag te gaan. Daarom geeft de nieuwe online tool een compact en duidelijk overzicht van wat je als bedrijf kunt doen om je sociale veiligheid op orde te hebben en seksueel grensoverschrijdend gedrag tegen te gaan. Ook heeft de tool een quickscan zodat bedrijven hun eigen aanpak snel en gemakkelijk kunnen toetsen.
Kleine organisaties
Met deze tool richt Hamer zich in het bijzonder op kleinere organisaties, waar soms maar één iemand de leiding heeft en geen deskundigheid in huis is in de vorm van vertrouwenspersonen, HR-professionals of juristen.
Hamer: “Dat organisaties er iets mee moeten is inmiddels wel duidelijk, maar het is soms best lastig waar je moet beginnen, zeker als je een kleine organisatie bent. Er zit ook veel spanning op dit onderwerp. Doe ik wel het goede? Met deze tool willen we juist ook het MKB helpen om van start te gaan met een cultuurverandering. De tool is zo opgezet dat zij met een paar clicks een eerste beeld hebben van hoe ze hun bedrijf sociaal veilig kunnen maken. Niets doen is geen optie, zeker niet met deze tool.”
Voorkomen en tegengaan van grensoverschrijdend gedrag
Jacco Vonhof, voorzitter MKB-Nederland: “Het is om vele redenen ongelooflijk belangrijk dat mensen in een sociaal veilige omgeving hun werk kunnen doen en als werkgevers hebben wij daar een rol. Het voorkomen en tegengaan van grensoverschrijdend gedrag is maatwerk, waarbij de online tool zeker kleinere bedrijven goed kan helpen om te bepalen wat in hun situatie de beste aanpak is. Want ondernemers willen wel, maar weten vaak niet precies hoe.”
Uit een recente Publieksmonitor (Ipsos I&O, 2025) blijkt dat 53 procent van de werkenden aangeeft dat er op werk duidelijke afspraken zijn over omgangsvormen. Toch geeft ook 43 procent aan dat seksueel grensoverschrijdend gedrag geen (belangrijk) gespreksonderwerp is op de werkvloer. Hamer: “Het aanpakken van seksueel grensoverschrijdend gedrag begint niet pas wanneer er een melding is. Het is belangrijk om als bedrijf te werken aan preventie. Je moet preventief aan de slag met de omgangscultuur, de organisatiestructuur en het ondersteunend systeem van vertrouwenspersonen en meldpunten. Liever wil je namelijk een melding voorkomen en zorgen dat mensen zich vrij voelen om in een vroeg stadium gedrag bespreekbaar te maken. Met deze tool help ik bedrijven hierbij.”
Wegwijzer
Als er dan toch een melding binnenkomt, heeft de tool ook een wegwijzer die laat zien welke stappen je als bedrijf moet zetten. Hamer: “Seksueel grensoverschrijdend gedrag kan veel impact hebben op de betrokken medewerkers en de organisatie als geheel. Het niet goed opvolgen van meldingen heeft dat ook. Die impact is soms nog groter dan die van de ervaring zelf. Terwijl een zorgvuldige en doortastende opvolging juist de sociale veiligheid vergroot. Zorg dus dat je goed voorbereid bent om met deze lastige situaties om te gaan.”
Door: Nationale Onderwijsgids