Normal_soccer-ball-support-or-team-in-a-huddle-for-motiv-2023-11-27-05-35-48-utc

Om de voetbalverenigingen in Amsterdam te versterken, worden er vanaf september 200 tot 300 extra opleidingsplaatsen aangeboden voor nieuwe trainers en coaches. Deze plaatsen zijn bedoeld voor introductiecursussen die gericht zijn op beginners zonder enige ervaring. Dit meldt NH Nieuws.

De cursussen zijn gratis aan te vragen door de verenigingen zelf en richten zich op Amsterdamse trainers die teams trainen met spelers tot 13 jaar. Volgens de gemeente zijn de cursussen gericht op 'makkelijk toepasbare oefenvormen', het omgaan met een team, en 'het creëren van een fijn en plezierig sportklimaat'.

Kansen voor ouders en jeugdspelers

Wethouder Mbarki (Sport & Bewegen) benadrukt dat dit een uitstekende mogelijkheid is voor ouders langs de zijlijn om de basisprincipes van het trainersvak te leren. Hij voegt toe dat meer gekwalificeerde trainers de Amsterdamse voetbalverenigingen zullen versterken en het aanbod voor de jeugd verbeteren. Elk jaar beginnen er tussen de 200 en 300 ouders en oudere jeugdspelers met weinig ervaring als jeugdtrainer bij een voetbalvereniging.

Doorstroom naar KNVB-cursus jeugdvoetbalcoach

Na het voltooien van de introductiecursus kunnen trainers en coaches doorgaan naar de KNVB-cursus Jeugdvoetbalcoach. De gemeente en de KNVB organiseren in het komende seizoen acht extra van deze cursussen in de stad. Deze zijn bedoeld voor trainers en coaches met minimaal een jaar ervaring of die de introductiecursus hebben afgerond. De cursus behandelt het voorbereiden van trainingen, het coachen van wedstrijden, en het begeleiden van spelers.

Initiatief voor ondersteuning van amateurclubs

In november ondertekenden de gemeente, de KNVB, Ajax, en diverse verenigingen een gezamenlijk plan om amateurclubs in de stad te ondersteunen. Dit plan richt zich op het vergroten van de kwaliteit en kwantiteit van trainers, begeleiders, en bestuursleden. De laatste tijd staat het verenigingsleven binnen het Amsterdamse amateurvoetbal namelijk onder druk.

Start van ROC-opleiding jeugdvoetbalcoördinator

Daarnaast start er vanaf september een ROC-opleiding voor jeugdvoetbalcoördinator. Deze opleiding heeft als doel studenten op te leiden tot Hoofd Jeugdopleiding, zodat zij uiteindelijk de trainers en coaches binnen de voetbalclub kunnen coördineren.

Door: Nationale Onderwijsgids / Fleur Zomer