Snelcursus zwemmen draait om de kracht van herhaling

Dag zes van de snelcursus voor zwemdiploma A is gestart op vrijdagochtend half negen in het zwembad van Loosdrecht. Kinderen in de leeftijd van vier tot acht jaar gaan twaalf dagen lang vier uur per dag zwemmen. De lessen worden normaal gesproken verspreid over veertien dagen, maar vanwege het personeelstekort is de cursus wat samengeperst. Deze zwemcursussen zijn overigens overal in Nederland te vinden tijdens de zomervakantie. Dat meldt het NRC.

De diplomazwemmers starten elke zwemles op hun rug. Bijna alle zwemscholen geven aan dat een kind in totaal zestig uur zwemles nodig heeft om het A-diploma te halen. De kinderen die de cursus volgen in het Walderveenbad behalen het diploma in ongeveer vijftig uur. Aan het begin van deze ultrasnelle cursus hebben de kinderen een test gedaan waarin ze moesten laten zien hoe goed ze zijn in het water. Bij een reguliere zwemles gebeurt dit niet.

Kinderen zonder A-diploma

Uit recent onderzoek van het Mulier Instituut dat het aantal kinderen zonder A-diploma alleen maar is toegenomen.  Zo’n 6 procent van de kinderen had in 2018 geen zwemdiploma. Dat is opgelopen naar 13 procent in 2022.

Wachttijd zwemles 

Dat er te weinig zweminstructeurs zijn is een van de oorzaken. De wachttijd voor een zwemles varieert bij de meeste zwembaden tussen een half jaar en twee jaar. Ook ouders schijnen minder flexibel te zijn en willen dat de zwemles vooral op zaterdag. Want doordeweeks werken ze en kunnen ze niet carpoolen.

Bij zo’n turbozwemschool brengen sommige ouders hun kinderen dan. Daphne Fokkinga, zwemlesmanager en dochter van zwemschoolhouder Rob Fokkinga, geeft aan dat zwemlessen ook al jarenlang hetzelfde zijn. Iets meer vaardigheidseisen zijn erbij gekomen, maar het is vooral zoveel mogelijk zwemmen.

Populairiteit 

Het is niet duidelijk of snelcursussen nu juist wel of niet populairder worden. Zwembaden die deze cursussen aanbieden zeggen van wel. De cursus wordt al jaren door Rob Fokkinga, eigenaar van het Walderveenbad, aangeboden.

Weinig tijd 

Of de turbocursussen een oplossing zijn voor de ouders en kinderen die te weinig tijd hebben is niet duidelijk. Kinderen verliezen de vaardigheden al snel, tenzij ouders blijven zwemmen met hun kind. Het Walderveenbad biedt een garantie voor een diploma. Daarom zijn critici bang dat de instructeurs tijdens het afzwemmen minder streng zijn dan normaal.

Zware cursus 

Voorstanders van de methode denken dat de cursus niet voor iedereen is weggelegd, want hij is best zwaar. Maar na twee weken kunnen kinderen wel zwemmen. Tijdens het examen houden ze zich ook gewoon aan de voorschriften van de Nationale Raad Zwemveiligheid. Maar of de cursussen echt nuttig zijn weet niemand.

De snelcursus kost ongeveer duizend euro. Dat is iets meer dan wat ouders betalen voor een wekelijkse zwemles. Kinderen van ouders met een laag inkomen of een migratieachtergrond hebben vaak nooit de kans gekregen om te leren zwemmen. Een kwart van deze kinderen heeft geen zwemdiploma.

Schoolzwemmen 

Verplicht schoolzwemmen zou vooral voor kinderen van ouders met een laag inkomen een uitkomst zijn, vindt Henrica Bergsma. Schoolzwemmen kan de kloof tussen mensen met een hoog of laag inkomen verkleinen. Basisscholen geven aan dat ze al zoveel moeten dat schoolzwemmen eigenlijk niet mogelijk is.

Zweminstructeurs geven aan dat het zo zijn voordelen heeft dat kinderen later aan zwemles beginnen. Vierjarige kinderen vinden het lastig om in een groep te functioneren. Op school leren ze pas hoe dat moet.

Aan het einde van de zwemles mogen zes van de tien kinderen zonder zwembandjes het water in. Afzwemmen staat over een week gepland. De zwemschool zorgt voor extra lessen als ze kinderen er over een week nog niet klaar voor zijn.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk