Zwemles vaak te duur voor kinderen van ouders met laag inkomen

Zwemles is de laatste jaren steeds duurder geworden. Het betalen van de lessen is voor de helft van de ouders die modaal of minder verdienen bijna niet meer te doen. Een kwart van de ouders kan hun kind helemaal niet meer naar zwemles brengen vanwege de hoge kosten, zo blijkt uit onderzoek van EenVandaag. Dat meldt Metro.

Het onderzoek van EenVandaag werd uitgevoerd onder 1718 ouders met minimaal één kind tussen de 4 en 16 jaar oud. Ouders betalen per zwemles gemiddeld 12 euro in 2024. 60 lessen zijn er gemiddeld gezien nodig voordat een kind zijn of haar A-diploma haalt.

Kosten zwemles 

Het betalen van de zwemles werd voor 19 procent van de ouders lastig. Zwemles is voor een derder van de ouders met een laag inkomen eigenlijk niet meer te betalen.

“15 euro per les is bij ons in de buurt heel normaal. Ik betaal nu via mijn spaargeld, maar als er nog meer zwemlessen nodig zijn wordt het te duur en stoppen we ermee”, zo zegt een van de ouders. Zo’n 22 procent van de kinderen die wel begon aan zwemlessen, moest uiteindelijk toch stoppen omdat het te duur werd.

Zwemles is wel belangrijk 

Zwemlessen vinden de ouders erg belangrijk. Dat geldt zowel voor ouders met een hoog en een laag inkomen. Kinderen die niet op zwemles gaan of er weer vanaf gaan, het komt vooral door de hoge kosten. Zo’n 23 procent van de ouders doet hun kind niet op zwemles omdat het te duur is.

Omdat het aantal kinderen zonder zwemdiploma stijgt, zijn experts en ouders erg bang dat het een keer misgaat. “Je wil dat alle kinderen een A-, B- en een C-diploma halen. Alleen al voor de zwemveiligheid”, zegt Remco Hoekman, directeur van het Mulier Instiuut dat onderzoek naar sport doet.

Schoolzwemmen 

Kinderen leerden tot 1985 zwemmen bij het schoolzwemmen. Scholen mogen nu zelf beslissen of ze schoolzwemmen aanbieden. Het aantal scholen dat dit doet is flink gedaald. Zo’n 90 procent van de scholen deed in 1990 aan schoolzwemmen. In 2021 was dit nog maar 26 procent.

Sportfonds 

De zwemles van kinderen wordt voor sommige ouders (deels)betaald door speciale (sport)fondsen. Niet elke gemeente in Nederland heeft zo’n fonds. Het Mulier Instituut vindt dit een zorgelijke kwestie.

Hogere belastingen 

Een andere oplossing om zwemlessen betaalbaar te houden is door hogere belastingen voor alle Nederlanders in te voeren. Uit onderzoek blijkt dat een derde van de ouders hieraan wel wil meebetalen.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk