"Steeds meer kinderen in Nederland hebben geen zwemdiploma door hoge kosten en het afgeschafte schoolzwemmen. Lokale regelingen ter ondersteuning zijn vaak niet bekend bij ouders. Er is dan ook betere voorlichting nodig. Ook kan de herinvoering van het schoolzwemmen een vangnet zijn voor kinderen zonder zwemdiploma." Dat zegt Mieke Cotterink van VeiligheidNL.
"Het is niet langer vanzelfsprekend dat elk kind in Nederland zwemles krijgt. Er is een zorgelijke stijging van het aantal kinderen tussen 6 en 16 jaar dat geen zwemdiploma heeft, met name bij kinderen met een migratieachtergrond. Op veel scholen is het schoolzwemmen afgeschaft en door de steeds hogere kosten is zwemles voor veel ouders gewoonweg niet op te brengen. Dit is een zeer zorgelijke ontwikkeling, want leren zwemmen is in een waterrijk land als Nederland een absolute noodzaak.
Lokale regelingen
Om ervoor te zorgen dat zwemles toegankelijk is voor iedereen, zijn er in ongeveer de helft van de gemeenten lokale regelingen om kinderen uit gezinnen met een laag inkomen te ondersteunen. Vaak werkt de gemeente hierbij samen met het Jeugdfonds Sport & Cultuur of de stichting Leergeld. Het Nationaal Fonds Kinderhulp is daarnaast een landelijke regeling, waar aanvragen kunnen worden ingediend als er geen passende lokale regeling is. Het probleem is echter dat veel ouders deze regelingen niet kennen. Gemeenten moeten dit dan ook beter kenbaar maken aan hun inwoners.
Herinvoering van het schoolzwemmen
Een oplossing is ook de herinvoering van het schoolzwemmen, waar recentelijk in de Tweede Kamer weer over werd gesproken. Dit is niet alleen een uitstekend vangnet om meer kinderen de kans te geven hun zwemdiploma te halen, maar zorgt er ook voor dat kinderen die al enige tijd geleden zwemles hebben genoten, hun zwemvaardigheden onderhouden", aldus Cotterink.
Door: Nationale Onderwijsgids