Normal_wic

Deze week zijn 29 cursisten uit Nederland, België en Noorwegen gestart met het tweede deel van hun opleiding tot wapeninstructeur. Afgelopen maanden volgden de vliegers en (onder)officieren uit andere disciplines theorie- en praktijklessen in Noorwegen. Nu gaan ze acht weken lang vanaf Vliegbasis Leeuwarden verder met het opleidingsprogramma. Dit meldt Defensie. 

Eind oktober is een twee weken durende eindoefening. Hier bereiden ze zich de komende acht weken op voor met vluchten boven de Noordzee en in het bestaande militaire luchtruim boven het noorden van het land tussen 8.00 uur en 16.45 uur.

Tactisch leiderschap

De Weapons Instructor Course (WIC) heft als doel om het eigen tactisch leiderschap te verbeteren en het leren van integreren van wapensystemen en ondersteunende diensten. De cursisten oefenen hierbij tot op het hoogste niveau. Onder de deelnemers zijn vliegers met F-35’s, met F-16’s en de onbemande MQ-9 Reaper. Ook doen sensoroperators, Patriot-operators, inlichtingenofficieren en Air Battle Managers mee. Zij gingen in mei van start. Na theoretische lessen in Nederland, volgden ze een praktijkdeel vanaf de Noorse vliegbasis Ørland.

De eindoefening vindt plaats vanaf 28 oktober, in dezelfde gebieden als de trainingsvluchten. Die twee weken zullen de vliegbewegingen van maandag tot en met donderdag plaatsvinden tussen 13.00 uur en 21.00 uur. Op vrijdag vliegen ze alleen overdag.

Door: Nationale Onderwijsgids / Johanne Levinsky
Afbeelding: Defensie