AMSTERDAM - Nederlandse jongeren en kinderen zijn zich veel bewuster geworden van milieu en energieverbruik. Toch is hun gedrag op dat gebied nagenoeg niet veranderd. In dit proces spelen hun ouders een doorslaggevende rol. Dat blijkt uit een onderzoek van Nuon, dat werd uitgevoerd door Blauw Research. Daarover bericht de website van Nuon.
Tegenwoordig weten kinderen en jongeren in de leeftijd van 6 tot 18 jaar beter dan ooit tevoren welke apparaten stroom verbruiken. Ze zijn zich ervan bewust dat het verspillen van energie slecht is voor het klimaat (70%) én voor de beurs (62%). Driekwart van hen geeft de voorkeur aan groene stroom. Maar tussen wat kinderen weten en echt doen op dit gebied gaapt een gat. Zo staan ze nog steeds graag langdurig onder de douche.
Het onderzoek wijst uit dat ouders heel goed het energiegedrag van hun kinderen kunnen beïnvloeden. Zelf het goede voorbeeld geven bijvoorbeeld leidt er volgens 93% van de ouders toe dat ook hun kinderen energiezuiniger te werk gaan. Toch is energie voor 38% van de kinderen en jongeren niet een onderwerp waarover ze met hun ouders spreken. Energiegedrag bespreekbaar maken is van belang om een gedragsverandering bij jongeren en kinderen teweeg te brengen.
© Nationale Onderwijsgids / Richard Heeres