Driekwart van de middelbare scholen in Nederland viert vandaag Paarse Vrijdag. Scholieren laten op deze dag hun steun aan homo- en biseksuele, lesbische en transgender jongeren zien. De meeste scholen vieren dat klein. Zo dragen leerlingen een paars kledingstuk of er wordt tijdens de mentorles aandacht aan besteedt. Dat meldt RTL Nieuws.
Er doen dan wel veel middelbare scholen mee aan Paarse Vrijdag, maar een derde van de deelnemers die deelnamen aan het onderzoek van RTL Nieuws zijn erg negatief over de dag. Zo zou Paarse Vrijdag juist de verschillen benadrukken of het werd de leerlingen te veel opgedrongen. 47 procent van de Nederlanders is wel positief over Paarse Vrijdag en de rest van de respondenten heeft er geen mening over.
Paarse Vrijdag
Mensen jonger dan 35 jaar zijn vaak erg positief over Paarse Vrijdag. Onder de 65-plussers is slechts 37 procent positief over de dag, maar veel mensen uit die groep gaven aan niet te weten wat Paarse Vrijdag precies inhoudt.
Docenten die lesgeven op middelbare scholen en ouders van lhbtiq+-scholieren zijn een stuk positiever. Zo zegt een docent dat dat ze wil dat alle leerlingen gelukkige mensen worden en dat ze de vrijheid en ruimte krijgen om uit te zoeken hoe ze gelukkig kunnen worden.
Uitgescholden vanwege homoseksualiteit
Een ouder van een lhbtiq+-scholier laat weten dat de zoon in kwestie dagelijks wordt uitgescholden omdat hij homo is. Op school is hij meerdere keren opgewacht en hij heeft al eens een kopstoot gekregen. “De school en de politie doen er weinig tot niets aan.”
Acceptatie
Of Paarse Vrijdag daadwerkelijk bijdraagt aan de acceptatie van lhbtiq+-ers? 14 procent van de respondenten denkt van wel, terwijl 41 procent denkt dat het niet helpt, maar dat het ook geen kwaad kan. Een derde van de respondenten denkt juist dat Paarse Vrijdag een averechts effect heeft.
Opiniepeiler Gijs Rademaker van het RTL Nieuwspanel laat weten dat dit cijfers zijn vanuit heel Nederland. “Vraag je dit aan ervaringsdeskundigen, dan zie je iets heel anders. Zo’n 42 procent van de respondenten die zelf lhbtiq+-er is denkt namelijk dat Paarse Vrijdag wel helpt bij acceptatie. Van de ouders die een lhbtq+-scholier in huis hebben, denkt 31 procent dat Paarse Vrijdag helpt.”
Feestdag voor diversiteit
Voor de meeste middelbare scholen is Paarse Vrijdag een ‘gewone dag met een paars randje’. Bij 1 op de 10 deelnemende scholen wordt het als een feestdag voor de diversiteit gezien. Andere scholen die deelnemen aan Paarse Vrijdag geven speciale lessen of een opvoering rondom het thema in de aula.
Spanningen
Een kleine groep scholen laat weten dat Paarse Vrijdag voor spanningen zorgt. 8 procent van de ondervraagde docenten laten weten dat dit op hun school zo is. “Best veel scholen die spanning ondervinden. Maar dat het overal een probleem is, dat zie ik niet”, aldus Rademaker.
Ziekmeldingen
Een kleine groep leraren ziet dat op Paarse Vrijdag het aantal ziekmeldingen stijgt ten opzichte van een gewone schooldag. Er zijn ook docenten die aangeven dat er maar weinig leerlingen deelnemen aan Paarse Vrijdag. Een docent geeft aan dat niet iedereen zich vrij genoeg voelt. Een andere leerkracht is wat negatiever. “Niemand op onze school heeft wat met Paarse Vrijdag, maar je wordt gedwongen om eraan mee te doen.”
Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk