Manja Smits, SP, Socialistische Partij

DEN HAAG - Na de publicatie van het onderzoek naar onregelmatigheden bij onderwijsgigant Amarantis, pleit SP-Kamerlid Manja Smits ervoor dat er gekeken wordt naar de mogelijkheden om bestuurders van onderwijsinstellingen strafbaar te stellen, wanneer zij aantoonbaar wanbeleid hebben veroorzaakt.

Smits noemt het onbegrijpelijk dat uit het onderzoek naar voren kwam dat er geen mogelijkheid is tot de wettelijke vervolging van de betrokken bestuurders, terwijl er wel sprake was van belangenverstrengeling en ongepast gedrag. "Kennelijk mag je duurbetaald wanbeleid voeren met publiek geld ten kosten van tienduizenden leerlingen. Dat is dan hooguit 'ongepast'."

Smits roept daarom minister Jet Bussemaker (PvdA) van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap op om snel met een wet te komen die het mogelijk moet maken dergelijk wanbestuur te kunnen vervolgen. De SP pleitte eerder al voor ontslag en het terugeisen van salaris van falende bestuurders. De mogelijkheid tot vervolging moet hier bovenop komen. De vele schandalen die het onderwijs de afgelopen tijd hebben geplaagd, versterken volgens de SP de noodzaak tot deze veranderingen.

© Nationale Onderwijsgids / Ype van Woersem