Normal_kunstbalie
In mei start de Bond van Orkestdirigenten en Instructeurs (BvO) met de Basisopleiding Dirigent Hafabra-orkesten en Ongestemd en Gestemd Slagwerkensembles. Zij nemen hierbij de opleiding integraal over van Kunstbalie. Kunstbalie organiseerde de driejarige Basisopleiding Dirigent Hafabra sinds 2010. De docenten Hans Pastoor en Jan Bosveld waren aan deze hafabra-opleiding verbonden. De Basisopleiding Dirigent wordt bij de BvO uitgebreid met een Basisopleiding voor dirigenten van slagwerkensembles, zowel ongestemd als gestemd.
 
Het huidige docententeam zal uitgebreid worden met twee slagwerkdocenten: Anno Appelo en Henk Mennens. Hierdoor zijn er vier docenten verbonden aan de Basisopleiding Dirigent. Daarnaast zal Anne Peters als coördinator aan de opleiding verbonden zijn en is Frank de Jong de supervisor namens de BvO.
 
Opleidingstraject
De Basisopleiding Dirigent is onder te verdelen in drie leerjaren. Het eerste leerjaar is een basisjaar waarin de theorievakken (o.a. Algemene Muziektheorie, Muziekgeschiedenis, Solfège en Instrumentenleer) aan alle studenten gezamenlijk wordt gedoceerd. De lessen in slagtechniek en partituurkennis vinden apart voor slagwerk en hafabra plaats. Vanaf het tweede jaar zal de opleiding gesplitst worden. Ieder leerjaar zullen er praktijklessen plaatsvinden door middel van repetitiebezoeken en stages.
 
De Basisopleiding Dirigent is gebaseerd op landelijke richtlijnen en voldoet aan landelijk geldende kwaliteitseisen (voorheen raamleerplan). Deze opleiding heeft tevens, na visitatie van een auditor, het landelijke keurmerk van de stichting kunstkeur toegekend gekregen. Hierdoor is de opleiding erkend als officiële basisopleiding voor dirigenten. Wanneer studenten afstuderen aan deze opleiding kunnen ze handelen als zelfstandige dirigenten bij een orkest en slagwerkensemble in de jeugddivisie en lagere divisie.
 
Kunstbalie: inspireren, investeren en verbinden
Kunstbalie is het expertisecentrum voor amateurkunst en kunsteducatie en de partner van alle kunstencentra in de provincie Noord-Brabant. Kunstbalie focust op het stimuleren van cultuuredcatieve en actieve kunstbeoefening op bovenregionaal en provinciaal niveau, het tot stand brengen van lokale of regionale samenwerkingen, het
signaleren en stimuleren van nieuwe ontwikkelingen en het verzorgen van ondersteunende projecten en diensten. Kunstbalie werkt in opdracht van Provincie Noord-Brabant.

© Nationale Onderwijsgids