Nieuwsbegrip, een programma met onder meer interactieve lessen begrijpend lezen en contextopgaven aan de hand van de actualiteit, bestaat dit schooljaar tien jaar. Leerlingen leren via het programma begrijpend lezen aan de hand van teksten die hen nieuwsgierig maken naar wat er in de wereld gebeurt. Anno 2015 zijn er meer dan 400 afleveringen van Nieuwsbegrip gemaakt en werken meer dan 6.000 scholen over het hele land en daarbuiten met Nieuwsbegrip. Dit meldt de CED Groep.
NOG
Meer dan 6000 scholen gebruiken lesprogramma Nieuwsbegrip
-De allereerste Nieuwsbegriples over orkaan Katrina in New Orleans verscheen op 5 september 2005. Sinds is het programma continu uitgebreid met nieuwe onderdelen. Dat gebeurt op verzoek van gebruikers en op basis van actuele wetenschappelijke inzichten en webbased technieken. Inmiddels is Nieuwsbegrip een zeer complete methode voor begrijpend lezen en woordenschat en biedt het vele (digitale) mogelijkheden. In 2011 werd ook Nieuwsrekenen gelanceerd. Sindsdien rekenen leerlingen ook aan de hand van de actualiteit. Scholen kunnen met behulp van Masterclasses Nieuwsbegripexpert worden.
In schooljaar '15-'16 komen er daarnaast nog drie onderdelen bij. Newswise zijn lessen begrijpend lezen voor het vak Engels. Met Nieuwsbegrip Thuis ontvangen basisscholen daarnaast elke maand een vrolijke placemat, met spelletjes, weetjes en doe-opdrachten voor leerlingen om thuis op een speelse manier verder te praten over het Nieuwsbegriponderwerp en te werken aan woordenschat. Daarnaast worden de bestanden van Nieuwsbegrip Basis geschikt gemaakt voor Kurzweil. In schooljaar '15-'16 zetten we deze samenwerking voort en worden er wekelijks KES-bestanden bij de lessen geplaatst. Deze bestanden zijn ook voor dyslectici.
© Nationale Onderwijsgids