Een woordvoerder van het ministerie van Onderwijs stelt dat het niet vreemd is dat het extra geld dat basisscholen hebben gekregen voor het aantrekken van leraren niet hiervoor gebruikt is. Het leerlingenaantal neemt al jaren af waardoor er lang niet altijd behoefte is aan extra leerkrachten. Dat meldt NOS.
De Algemene Onderwijsbond (AOb) stelt dat het extra geld dat de overheid twee jaar geleden heeft uitgetrokken om extra leerkrachten in het basisonderwijs aan te nemen daar niet voor is gebruikt. Volgens de bond hebben scholen het geld gebruikt om het verlies van andere inkomsten op te vangen. Basis- en middelbare scholen kregen in 2013 in totaal 150 miljoen euro om 3000 jonge leraren aan het werk te helpen.
Volgens de AOb worden de verliezen op scholen onder meer veroorzaakt door een dalend leerlingenaantal en hoge werkloosheid. "De ww-kosten voor werkloze leraren lopen al jaren op", zegt de bond. "Scholen draaien daar zelf voor op." Volgens het ministerie klopt dat, maar is de piek inmiddels bereikt. “Het Participatiefonds heeft afgelopen augustus juist de premies kunnen verlagen”, zegt de woordvoerder. Verder benadrukt het ministerie dat scholen zelf verantwoordelijk zijn voor goed personeelsbeleid.
© Nationale Onderwijsgids