Normal_rug__universiteit_groningen__academiegebow

Bij de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) heeft historicus Eelco Runia onlangs zijn werk neergelegd uit onvrede over een aantal zaken. Collega's van hem hebben nadien van hun leidinggevende de opdracht gekregen om over dit vertrek niets te zeggen, noch aan studenten noch aan de media. Dat meldt RTV Noord.

Runia noemt de actie in de Universiteitskrant UK "volkomen krankzinnig", omdat hij een universiteit beschouwt als een plek waar open over zaken gepraat kan worden. Jorien Bakker, woordvoerder van de universiteit, zegt echter dat er niks verboden is, maar dat er puur en alleen advies is gegeven over de kwestie. Volgens Bakker is het personeel van de RUG niet ervaren genoeg om met de pers te spreken. Het college van bestuur van de RUG zegt niet te willen reageren op ‘deze persoonlijke kwestie’.

Over die laatste uitspraak is Runia niet te spreken. “Het persoonlijke kwestie-verhaal is de damage control-strategie die het college van bestuur gekozen heeft om discussie over mijn stuk de kop in te drukken”, aldus een boze Runia.

De docent kondigde vorige week in een korte mail zijn vertrek aan. Runia was het onder meer niet eens met de marktwerking, zoals de uitbreiding met een campus in China. Daarnaast vindt hij dat docenten te veel 'buitengewoon elementaire cursussen' moeten volgen, die ten koste gaan van hun eigen specialismen. Een andere reden om zijn baan vaarwel zeggen was het moeten lesgeven in het Engels, terwijl al zijn studenten Nederlands zijn, zo liet Runia weten in een ingezonden stuk in het NRC Handelsblad.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids