De Algemeen Onderwijsbond vindt dat scholen beter kunnen kiezen voor een vierdaagse lesweek dan voor de structurele inzet van onbevoegd personeel. Dit meldt NOS.
Volgens AOb-voorzitter Liesbeth Verheggen krijgen veel scholen de roosters niet sluitend. Een vierdaagse schoolweek is volgens haar de enige eerlijke noodmaatregel. Andere maatregelen zoals de inzet van onbevoegd personeel en het samenvoegen van klassen noemt ze “lapmiddelen die neerkomen op kinderopvang”. Basisscholen kunnen beter vier dagen goed lesgeven en de vijfde dag zorgen voor goede opvang voor de kinderen met werkende ouders.
Wettelijk gezien kan een school zeven keer per jaar een lesweek van vier dagen inplannen. Gebeurt dit vaker, dan is de school in overtreding. Toch grijpen meerdere basisscholen al naar de noodmaatregel. Op een basisschool in de Zaanstreek blijven de leerlingen van groep 5 vanaf de herfstvakantie zeven weken lang op de vrijdag thuis. Ook het speciaal basisonderwijs in Geleen voerde halverwege november een vierdaagse lesweek in voor de leerlingen van groep 7 en 8.
De Algemene Onderwijsbond blijft hameren op een goede aanpak van het lerarentekort. "Het is heel vervelend voor de leerlingen en de ouders, maar er is domweg een enorm lerarentekort. Het beroep moet weer aantrekkelijk worden, en dat doe je met een fatsoenlijk salaris en minder werkdruk''.
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids