Docenten van international studies die alleen lesgeven, krijgen van de Universiteit Leiden vaak een tijdelijk contract. Zij maken zich hierover zorgen en hebben een petitie opgezet en meerdere brandbrieven geschreven. De Algemene Onderwijsbond (AOb) steunt de ongeruste docenten met hun petitie en ook de universiteitsraad ziet graag minder tijdelijke contracten op de Universiteit Leiden.
“Daarnaast is de raad ook al een tijd bezig met de draaideur-contracten (medewerkers die worden ontslagen en vervolgens na een halfjaar weer in dezelfde functie terugkeren zonder een vast contract te krijgen). Daar is voor een deel ook sprake van bij international studies, al is het vooral ook een groter probleem dat op meerdere plekken speelt binnen de universiteit”, zegt raadslid Bart van der Steen. De universiteit onderzoekt het gebruik van draaideur-contracten en in hoeverre deze situatie aan te pakken is.
Aantal tijdelijke contracten neemt af
Aan het aantal tijdelijke contracten wordt gewerkt, zegt Leiden. Sinds een aantal jaren neemt het aantal tijdelijke contracten al af, laat de universiteit weten. In 2019 ging het om 22,6 procent van de contracten. Vaste contracten worden nog steeds vaker gegeven als er een koppeling is tussen onderzoek en onderwijs. Tijdelijke contracten zullen blijven, maar het plan is wel om de termijnen erin te verlengen. De docenten eisen in hun brandbrief een beter carrièreperspectief.
Door: Nationale Onderwijsgids