Hoewel er een enorm overschot is aan coronatesten, kan het volgens het ministerie nog maanden duren voordat er een landelijk aanbod van sneltesten voor leraren is. Volgens deskundigen en onderwijsbonden is dit onbegrijpelijk en moet én kan dit veel sneller. Dit meldt Trouw.
Na het weekend gaan de basisscholen in Nederland weer open, maar er wordt dan slechts op een paar locaties begonnen met het sneltesten van leraren. Het inrichten van sneltesten voor leraren duurt namelijk lang, terwijl er wel een groot overschot aan tests is: afgelopen week werden er iets meer dan 200.000 tests gebruikt, terwijl de GGD naar eigen zeggen tussen de 500.000 en een miljoen testen per week aan kan. Volgens de Algemene Vereniging Schoolleiders duurt het té lang: “Mei is te laat, als de sneltesten er zijn dan moeten we ze sneller gebruiken.” De PO-Raad en vakbond CNV vinden ook dat het sneller moet.
Ook Marc Bonten, hoogleraar moleculaire epidemiologie en lid van het Outbreak Management Team (OMT) is gefrustreerd over het testbeleid in Nederland: “De scholen gaan open maar wij zijn nog steeds pilots aan het uitvoeren. Ik begrijp niet dat het frequent testen van leraren maanden op zich moet laten wachten.”
Hoewel het ministerie van Volksgezondheid al in november miljoenen sneltesten geleverd kreeg voor de medewerkers in onder andere het onderwijs, werd er pas 18 januari gestart met de pilots voor sneltesten in het onderwijs. Deze pilots gingen bovendien van start in het voortgezet onderwijs en niet in het primair onderwijs.
Door: Nationale Onderwijsgids