Het ministerie van Onderwijs gaat samenwerken met elf scholenkoepels, met daaronder tweehonderd aangesloten scholen. Ze gaan starten met een proef waarbij leraren een extraatje krijgen als ze meer uren gaan werken. De meerurenbonus moet uiteindelijk door alle scholen kunnen worden ingezet in de strijd tegen het lerarentekort. Dat meldt RTL Nieuws.
Leraren van de deelnemende scholenkoepels kunnen kiezen uit een ‘menu’ voor welke bonus zij willen gaan en wanneer ze meer uren willen gaan werken. De leraren kunnen kiezen voor een financiële bonus, maar ook voor vijf extra snipperdagen, kinderopvang dicht bij het werk, toeslag voor het beschikbaar zijn op vrije dagen en later beginnen op een extra dag, want dan kan de leerkracht de eigen kinderen ook nog naar school brengen.
Flexibliteit
Met al deze verschillende opties probeert het ministerie van Onderwijs de leerkrachten zo goed mogelijk tegemoet te komen en zoveel mogelijk flexibiliteit te geven die nodig is om de leraren meer uren te laten en kunnen werken.
Van parttime naar fulltime
Driekwart van de leerkrachten in het basisonderwijs werkt nu parttime. Voor velen is dat een bewuste keuze om de balans tussen werk en privé goed gescheiden te houden. Als een groot deel van de leerkrachten die nu parttime werken ervoor zou kiezen om fulltime te gaan werken, dan zou er al een flinke slag geslagen kunnen worden tegen het oplopende lerarentekort.
Wat werkt
Het doel van de proef is om te kijken wat nu wel en wat niet precies werkt voor de leerkrachten. In de brief van onderwijsminister Wiersma staat dat de eerste ervaringen breed gedeeld moeten worden om schoolbesturen verder te kunnen ondersteunen als ze met de proef aan de slag gaan.
Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk