Hoogleraar staatsrecht vindt het verstandig als Laurentien zich terugtrekt

Nu prinses Laurentien in opspraak is geraakt voor de afwikkeling van het toeslagenschandaal zou het verstandig zijn als ze zich terugtrekt uit haar stichting. Emeritus-hoogleraar staatsrecht Paul Bovend’Eert zei dit donderdag 8 augustus in het radioprogramma Met Het Oog op Morgen. Dat meldt de Gelderlander.

Woensdag 8 augustus kwam naar buiten dat er op het ministerie van Financiën meldingen waren binnengekomen over prinses Laurentien. Zij zou zich schuldig hebben gemaakt aan grensoverschrijdend gedrag. 

'Mark Rutte moest Laurentien in bescherming nemen' 

Bovend’Eert geeft voormalig premier Mark Rutte de schuld dat de prinses in deze nare situatie terecht is gekomen. “Rutte moest haar in bescherming nemen door haar af te raden met de toeslagenkwestie aan de slag te gaan”, aldus de wetenschapper. “Het risico was altijd al groot dat er een geschil zou komen tussen medewerkers van de stichting en ambtenaren.”

Vergelijking met prins Claus en prins Bernhard 

De hoogleraar vergelijkt de situatie van Laurentien met die van prins Claus. Hij moest zijn werk op het gebied van ontwikkelingssamenwerking op een gegeven moment stopzetten. Ook prins Bernhard liep imagoschade op vanwege de Lockheed-affaire. 

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk