NassauVincent moet op de kleintjes letten en neemt geen nieuw personeel meer aan

Het hoofd van scholenstichting NassauVincent moet betere keuzes maken wat betreft de besteding van het geld dat binnen de organisatie wordt uitgegeven. Het personeel krijg dit te horen in een nieuwsbrief. Het aantal leerlingen loopt sterk terug en daardoor loopt de balans scheef. Dat meldt RTV Drenthe.

Scholengemeenschappen CS Vincent van Gogh en het Dr. Nassau College gingen op 1 januari 2024 samen. NassauVincent werd geboren met acht locaties in Drenthe. In Gieten, Beilen, Norg en vijf in Drenthe.

Minder leerlingen in de regio 

Juist omdat er minder leerlingen in de regio bijkwamen, gingen de twee scholen samen. Minder leerlingen betekent alleen ook dat de overheid je met minder geld steunt.

In een jaar tijd ging het NassauVincent van 5.480 leerlingen naar 5.300. Daarom moet de organisatie nu kritisch gaan kijken naar waar het geld naartoe gaat. Per leerling krijgt de scholengemeenschap een bepaald bedrag vanuit de overheid. “Met zo’n 150 leerlingen minder moet je daar wel op inspringen. De verwachting is wel dat het leerlingenaantal in de komende jaar op 5.000 blijft hangen”, aldus Annalie Osinga van het College van Bestuur.

Kritisch kijken naar declaraties en uitgaven 

Het personeel is daarom gevraagd kritischer te kijken naar declaraties en uitgaven. Ook wordt er voorlopig geen nieuw personeel aangenomen. Alleen als het echt belangrijk is om bijvoorbeeld het onderwijs door te laten gaan.

Personeel op locaties blijft 

Leerlingen die les krijgen op de acht locatie van NassauVincent zullen weinig meekrijgen van alles wat er speelt. Het personeel dat op de locaties rondloopt zal gewoon aanblijven. In de toekomst zal er wel minder personeel rondlopen, maar Osinga denkt dat het dan voornamelijk pensioengerechtigden zijn die afscheid nemen van de school. Voor het NassauVincent werken er nu zo’n 800 mensen.

Reserves 

Dit schooljaar zal er dus geld vanuit de reserves moeten komen, maar het is nog onduidelijk om welk bedrag dat gaat. NassauVincent verwacht dat na dit schooljaar alles weer op orde is.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk