Noord-Drentse scholen geven leerlingen extra schooluren, maar met welke leraren?

Leerlingen in Noord-Drenthe meer schooluren geven vanaf september 2025 vinden betrokken organisaties in de regio een heel goed idee. Directeur-bestuurder van stichting Openbaar Primair Onderwijs Noordenveld (OPON), Han Sijbring, geeft aan dat het past in de notitie die de organisaties aan Henk Nijboer hebben meegegeven. De basisschoolsector in Groningen en Noord-Drenthe hadden in het kader van Nij Begun een notitie gedeeld. Dat meldt RTV Drenthe.

Vanuit het onderwijs gezien, staan er drie belangrijke punten in de notitie. Rijke Schooldagen (met voor- en naschoolse programma’s), gratis kinderopvang en schoolgebouwen aanpassen of moderniseren wil het onderwijs graag zien gebeuren.

Gesprek met OPON 

Andere schoolorganisaties in Groningen en Noord-Drenthe zijn het gesprek aangegaan met OPON. “Daar kwamen deze punten uit. Overigens gaat het om een verlengde schooldag en niet om het maken van extra uren”, aldus Sijbring.

Verlengde schooldagen 

Hoe de verlengde schooldagen eruit gaan zien is volgens directeur-bestuurder bij stichting PrimAH Jeroen Kleyberg nog de vraag. Externe kunst- of sportdocenten kunnen die extra uren invullen. Als school heb je dan tijd over voor andere dingen, aldus Kleyberg.

Het primair onderwijs in de gemeente Aa en Hunze valt onder PrimAH. Twaalf basisscholen uit de gemeente zijn daarbij aangesloten. Per school moet bekeken worden waar kinderen behoefte aan hebben. Twee tot zes uren per klas extra in de week zou volgens Nijboer de ideale situatie zijn.

Achterstanden verschillen per school 

Per school verschillen de achterstanden waar Nijboer over spreekt, geeft Kleyberg aan. “Daar moeten we goed naar kijken. Net zoals dat we moeten kijken naar welke mensen je extra kan inzetten. Een blik extra leerkrachten opentrekken lukt niet, want die zijn er niet.”

Over de extra schooluren wordt komend jaar meer duidelijk. De eerste scholen moeten vanaf september 2025 gaan werken met de extra uren. Althans, als het aan kwartiermaker Nijboer ligt.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk