Scholen woedend op schrappen kansenregeling, 'treft kwetsbare leerling'

Scholen waren bijna allemaal op Goede Vrijdag gesloten, maar onderwijsbestuurders hadden toch een drukke dag. De onderwijswereld reageerde op de aangekondigde bezuinigen op het onderwijs die in de voorjaarsnota staan. Dat meldt de NOS.

Het besluit om de Onderwijskansenregeling te schrappen is bij veel bestuurders een doorn in het oog. Deze regeling is er voor leerlingen die vanwege hun thuissituatie minder goed kunnen presteren. Vanwege weinig geld hebben de leerlingen bijvoorbeeld geen goede schoolspullen. Voor leerlingen van ouders met een laag opleidingsniveau, of leerlingen met ouders die niet goed Nederlands spreken, is de regeling een extra ondersteuning. Elke leerling moet een gelijke kans krijgen om zich verder te kunnen ontwikkelen.

Onderwijskansenregeling 

900 scholen maken gebruik van de Onderwijskansenregeling, dat zegt de VO-raad. Het schrappen van de Onderwijskansenregeling zou de staatskans in 2027 90 miljoen euro moeten opleveren.

Directeur van het Maris College in Den Haag, Jeroen Bos, legt uit wat dit zijn school met ongeveer 3000 leerlingen en zes vestigingen gaat kosten: ‘Zo’n 1,5 miljoen euro. Dat staat voor ongeveer 15 voltijdbanen.”

Kwetsbare leerlingen 

Voor zijn leerlingen is deze regeling van levensbelang. “Vooral kwetsbare leerlingen krijgen last van het schrappen van de regeling. Het geld van deze regeling gaat bij ons naar huiswerkklassen, extra bijlessen, tot laptops voor leerlingen.”

Rector van het Edith Steincollege, Bram van Welie, heeft hetzelfde probleem. “Kwetsbare leerlingen lopen nu meteen een achterstand op.” De boekhouding van de school komt ook onder druk te staan. “De overheid laat zien onbetrouwbaar te zijn, en ik ben dat straks ook als werkgever, want ik moet straks mensen gaan ontslaan.”

Geen overleg geweest 

Voorzitter van de VO-raad, Henk Hagoort, laat weten dat er geen overleg met de sector is geweest. Leerlingen die het het zwaarst hebben, worden flink getroffen door deze bezuiniging, zo zegt Hagoort.

In gesprek met Paul

De woede van de onderwijswereld snapt staatssecretaris Mariëlle Paul heel goed. Zij gaat met verschillende onderwijsorganisaties in overleg om te kijken hoe hiermee moet worden omgegaan. Paul benadrukt dat het belangrijk is om te blijven werken aan goed onderwijs voor alle leerlingen.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk