Drie op de vier middelbare scholen hebben werk gemaakt van een actieplan van het kabinet om het lerarentekort aan te pakken. Zij hebben het afgelopen jaar leraren bijgeschoold, vaak met behulp van de daarvoor bestemde lerarenbeurs, en hun meer taken gegeven zodat hun werk aantrekkelijker is geworden.

Dat blijkt uit onderzoek door het Onderwijsblad, het tijdschrift van de Algemene Onderwijsbond (AOb), waarvan de resultaten donderdag zijn bekendgemaakt. Het Herman Jordan College in Zeist verdient volgens de vakbond de meeste lof. Daar heeft in een jaar tijd ruim de helft van de 'gewone' leraren interessanter werk gekregen.

,,Scholen maken gelukkig echt werk van het oplossen van het lerarentekort'', aldus AOb-voorzitter Walter Dresscher. Dat is volgens hem hard nodig. In het voortgezet onderwijs vertrekt de komende zeven jaar bijna de helft van de leraren doordat zij met pensioen gaan of ander werk zoeken.

Werkgevers en werknemers kwamen twee jaar geleden met het ministerie van Onderwijs overeen dat tot 2014 fors wordt geïnvesteerd in het aantrekkelijker maken van het leraarschap. Dat gebeurt door leerkrachten beter te betalen en hen afwisselender werk en meer carrièreperspectief te bieden.

Bron: De Pers