Het kabinet Rutte investeert niet in onderwijs en bezuinigt op leraren. Dat verergert de economische crisis en kost Nederland talent. Dat meldt de Algemene Onderwijsbond (AOb).  

Er komt te weinig geld voor zorgleerlingen, opleidingen in het beroeps- en het hoger onderwijs worden verkort en er blijven te veel onbevoegde docenten voor de klas staan . De investeringen in goede leraren en het lerarentekort worden teniet gedaan door een bezuiniging van een half miljard op lonen.

Walter Dresscher, voorzitter van de grootste onderwijsbond AOb: "Het kabinet formuleert mooie ambities: meer geld naar de klas, meer ruimte voor de leraar en minder overhead en bureaucratie. Maar voorlopig zie ik het zo: de kinderen van de hardwerkende Nederlander gaan vaker zonder diploma van school en krijgen korter onderwijs. Het kabinet zorgt niet voor de belangrijkste voorwaarde voor goed onderwijs: genoeg goede docenten."

Leraren
Het actieplan om het lerarentekort terug te dringen, blijft overeind. Dat is goed nieuws, maar het kabinet jaagt aan de andere kant docenten weg voor de klas. Het kabinet lijkt geen maatregelen te nemen om het aantal onbevoegde leraren te verminderen.

Wel is er geld voor prestatiebeloning, bijscholing en meer docenten in het hbo. Maar deze investering wordt teniet gedaan door een bezuiniging op de lerarensalarissen: over 2010 en 2011 wordt door twee keer een nullijn te hanteren meer dan 500 miljoen euro gekort op de salarissen.

Onderwijs moet meer zorgleerlingen opvangen voor minder geld
Het budget voor zorgleerlingen wordt bevroren én er wordt 300 miljoen extra bezuinigd. Dat leidt ertoe dat gewone basis- en middelbare scholen voor minder geld meer zorgleerlingen moeten opvangen. Dat is voor deze leerlingen en hun klasgenoten van invloed op de kwaliteit van hun onderwijs.

Korter naar school
Een aantal mbo-opleidingen wordt verkort. Daarmee worden leerlingen minder hoog opgeleid. Voor zittenblijven is op alle niveaus geen plaats meer en één keer verkeerd kiezen in het hoger onderwijs kost al gauw extra collegegeld. Zo gaan leerlingen en studenten meer op safe spelen en zal het opleidingsniveau dalen.

Hoger onderwijs
Studenten moeten het laatste studiejaar zelf betalen. Dat gaat leiden tot veel minder masterstudenten en kost Nederland talent. Dat is strijdig met de ambitie om iedereen zo hoog mogelijk op te leiden, en staat haaks de ambitie om bij de top vijf van de internationale kenniseconomieën te horen.