Beoogd premier Rutte benadrukt weliswaar dat het nieuwe kabinet meer investeert in het onderwijs en dat de betere leerkracht beter zal worden beloofd, maar tegelijk legt dit nieuwe VVD-CDA-kabinet het onderwijspersoneel de nullijn op.

Volgens Michel Rog (foto), voorzitter van CNV Onderwijs heeft die maatregel een zeer negatief effect op de positie van het onderwijspersoneel. ‘Het Actieplan Leerkracht van Nederland heeft de aantrekkingskracht van het onderwijs aanzienlijk verbeterd zowel voor het zittend personeel als toekomstig onderwijspersoneel. De nullijn zet daar een streep door en de positieve effecten worden teniet gedaan,' aldus Michel Rog. Rog wijst op de dreigende tekorten in het voortgezet onderwijs.

Vrijheid van onderwijs blijft onaangetast
Een groot pluspunt vormt voor CNV Onderwijs de constatering dat er door dit kabinet geen wijzigingen in Artikel 23 worden doorgevoerd. Michel Rog: ‘De vrijheid van onderwijs garandeert ook in de toekomst diversiteit in het onderwijs op levensbeschouwelijk gebied. Veel ouders willen bovendien graag iets te zeggen hebben over de school van hun kinderen. Die ruimte lijkt ook in de toekomst gegarandeerd.'