Elizabeth Delmatoff is lerares in Portland, Oregon. Ze heeft met haar klas een pilot gedaan: hoe gebruik van social media helpt in de resultaten van de kinderen. 20% deed extra opdrachten, cijfers gingen met 50% omhoog en chronisch verzuim werd met meer dan een derde teruggebracht, meldt Mashable.
In een tijd waarin veel melding wordt gemaakt van onwenselijkheden op het web, is social media in de klas niet de meest voor de hand liggende propositie. En uit eigen ervaring weet ik dat docenten niet voorop lopen in de digitale revolutie. Delmatoff is echter een van die docenten die ervan overtuigd is dat de voordelen sterk opwegen tegen de nadelen. Waarom geen leermiddelen gebruiken die leerlingen al kennen en gebruiken? Wat begon als een Facebook-like forum is verworden tot een social media aanpak voor bijna elk onderwerp. Hieronder de redenen van Delmatoff en aanhang waarom elke school social media zou moeten omarmen:
1. social media zal niet overwaaien
Begin jaren negentig was op scholen weerstand tegen het internet en toegang werd vaak verboden. Dat is nu ondenkbaar. Beter leerlingen begeleiden in de omgang ermee dan er tegen te vechten. Bijna driekwart van de middelbare scholieren hebben tenminste één social media profiel. Mogen kinderen tijdens de les met elkaar smsen? Nee. Mogen ze een dutje doen? Nee natuurlijk. Moeten ze leren om te gaan met media? Absoluut. Don't fight a losing battle.
2. kinderen leren beter als ze participeren
Een leraar introduceerde blogs in de klas om leerlingen aan te sporen om te schrijven. Het motiveerde de leerlingen extra: ‘Ik schrijf niet omdat het moet van de leraar, maar omdat mijn vrienden meelezen, en misschien nog wel wat anderen'. Leerlingen beleefden er zoveel lol aan dat ze eerst dachten dat ze iets deden wat niet mocht. Ze kwamen vaker vroeg op school om in te loggen op het social media programma, en de kwaliteit van hun werk ging omhoog.
3. er zijn veilige social media tools, en ze zijn gratis
Eén van de docenten ontwierp een eigen blog platform waar kinderen veilig, zonder ongewenste advertenties, kunnen bloggen. De blog posts kunnen door de docent gecontroleerd en geaccordeerd worden. Later ontwikkelde hij Kidblog, waar nu veel gebruik van wordt gemaakt. Er zijn ook andere gratis tools zoals Edmodo en Edublogs.
4. Sociale educatie in plaats van beperkingen opleggen
In de VS zijn op overheidsscholen sites als MySpace en Youtube geblokkeerd. Delmatoff gebruikte een forum waarop ze extra opdrachten platen. Deze opdrachten waren vrijwillig, en niet goed voor cijfers of punten. Het ging bijvoorbeeld om: schrijf een commentaar op de speech van Obama, of maak een video onderweg naar huis van milieuvervuiling. De ongeveer honderd scholieren die meededen zaten gemiddeld vier tot vijf uur per week minder op Youtube en MySpace. Alles wat ze wilden was met hun vrienden zijn.
5. social media stimuleert samenwerken
Scholen, met het klassikaal lesgeven nog steeds als dominant systeem, leiden niet goed op als het gaat om samenwerken (iets wat essentieel is zodra je school verlaat). Social media als onderwijsinstrument betekent automatisch samenwerken. Studenten reageren op elkaars werk, werken in teams om content te creëren en kunnen heel gemakkelijk met elkaar of de leraar in contact treden en vragen stellen. Discussies online voeren is ook voor introverte of verlegen kinderen laagdrempeliger.
6. mobieltjes zijn niet de vijand
69% van de Amerikaanse high schools tolereren geen mobiele telefoons. Delmatoff's school draaide het om en verzamelde de mobiele nummers van leerlingen. Ze stuurde kinderen die chronisch te laat kwamen 's ochtends vroeg een SMS en andere waarschuwings SMS-jes. Verzuim daalde met 35%. De mobiel is een door ouders gestimuleerde en betaalde manier om mee te communiceren. Scholen moeten de mobiel juist aangrijpen om leerlingen te kunnen bereiken.
Conclusie
Niemand bestrijdt dat er mogelijk risico's zitten aan het gebruik van social media. Maar gevaren zijn er ook buiten het internet. Leraren en ouders die social media omarmen, zeggen dat educatie de beste manier om hun kinderen veiligheid te bieden.
Bron: Let's go social