In Italië wordt al jaren bezuinigd op het onderwijs. De kostenbesparingen zijn zo drastisch dat ouders vorig jaar zelf het toiletpapier van hun kinderen moesten betalen, zo meldt De Volkskrant.

De regering van Silvio Berlusconi is niet van plan het onderwijs de komende jaren te voorzien van extra middelen. Integendeel, Italiaanse scholen moeten de komende jaren het met nog minder geld doen. De Italiaanse regering vindt dat scholen maar moeten leren om naar particuliere fondsen te zoeken.

Italiaanse scholen in de provincie Barletta-Andria-Trani hebben daarom het bedrijfsleven ingeschakeld om de schoolkas aan te vullen. Bedrijven kunnen vanaf dit schooljaar adverteren op het schoolmeubilair.

Een advertentie op de rugleuning van een stoel kost slechts €19,90. Voor een wervende tekst op de lessenaar moet €49,90 betaald worden. Voor een totaalpakket betalen bedrijven €69,80.

Niet iedereen is blij met het initiatief. Zo vreest Antonio Decaro van de oppositiepartij Partido Democrata, 'dat scholieren straks denken niet hun school binnen te gaan, maar de supermarkt om boodschappen te doen'.

© Nationale Onderwijsgids