Op Zaterdag 16 oktober start de Week van de Geschiedenis en zal geschiedenis één week centraal staan in Nederland.
Tijdens de week organiseren ruim 550 instellingen en organisaties meer dan 750 speciale activiteiten rond het thema Land en water.
Het programma start op zaterdag 16 oktober met de Nationale Archievendag. De meeste Nederlandse archieven openen deuren die anders gesloten blijven.
Veel culturele instellingen organiseren tijdens de Week van de Geschiedenis gezamenlijke activiteiten over Land en water in hun stad: Almere, Den Bosch, Kampen, Leiden, Lelystad, Maastricht, Nijmegen, Rhenen en Rotterdam. Ook musea over water organiseren speciale activiteiten, zoals het Nederlands Watermuseum en het Watersnoodmuseum.
De Week van de Geschiedenis eindigt feestelijk met de Nacht van de Geschiedenis in de Stadsschouwburg Amsterdam op zaterdag 23 oktober. Hoogtepunt van deze avond is de uitreiking van de Libris Geschiedenis Prijs voor het beste historische boek.
Thema Land en water
Land en water staan centraal in de Week van de Geschiedenis 2010. Het is een belangrijk thema in de Nederlandse geschiedenis.
De Waterlinie was een verdedigingsmiddel tegen oprukkende vijanden en Nederland is vele malen bedreigd door watersnoodrampen. Land en water is tevens één van de zes werelden van het Nationaal Historisch Museum en vormt de basis van de eerste selectie van plaatsen voor het project Plaatsen in Nederland.
Klik hier voor meer informatie.