‘Onze handtekening staat er onder en dat blijft zo', zegt VVD-Kamerlid Jeanine Hennis-Plasschaert vandaag op Radio 1 over de VVD-steun aan het initiatiefwetsvoorstel van D66-Kamerlid Boris van der Ham. Dat meldt de Nederlandse Vereniging tot Integratie van Homoseksualiteit (COC).

Het VVD-Kamerlid zegt dat ze zich verbaast heeft over recente uitspraken van Marja van Bijsterveldt (CDA), de nieuwe minister van lhbt-emancipatiebeleid, die de afschaffing van de ‘enkele-feitconstructie' in de Algemene Wet Gelijke Behandeling (AWGB) ‘overbodig' noemde. Volgens Hennis-Plasschaert zijn over deze kwestie geen afspraken gemaakt in het regeerakkoord.

In het interview met EO'er Tijs van der Brink wijst Jeanine Hennis-Plasschaert er op dat er in het regeerakkoord wel afgesproken is dat er ‘concrete maatregelen' genomen zullen worden om het holebi/transgender-emancipatiebeleid voort te zetten. Het schrappen van de ‘enkele-feitconstructie' valt daar volgens het VVD-Kamerlid onder.

‘In het regeerakkoord wordt ook de vrijheid van onderwijs gegarandeerd, maar die wordt door het schrappen van de ‘enkele-feitconstructie' niet ondermijnd', stelt ze nadrukkelijk. ‘Vandaar dat ik me niet herkende in de opmerkingen van minister Van Bijsterveldt'.

Het VVD-Kamerlid beklemtoont dat het schrappen van de ‘enkele-feitconstructie' niet ‘overbodig' is, omdat daarmee een einde komt aan de huidige onduidelijkheid over de positie in het bijzonder onderwijs van leraren en leerlingen die homoseksueel zijn en een relatie hebben. ‘Van mensen kan wel gevraagd worden dat ze de godsdienstige grondslag van de school respecteren en op school ook uitdragen, maar die grondslag kan niet bepalend zijn tot in het privéleven van een leraar of leerling'.

Omdat het kabinet over deze kwestie geen afspraken gemaakt heeft, ligt het initiatief voor een wetsvoostel om de ‘enkele-feitconstructie' te schrappen nu bij de Tweede Kamer. ‘En ik zit in de Kamer', zegt Hennis-Plasschaert, die het initiatiefwetsvoorstel van D66-Kamerlid Van der Ham al tijdens de formatie van een handtekening namens haar partij voorzag.

Het voorstel wordt naast D66 en VVD ook gesteund door de PvdA, GroenLinks en de SP en heeft daarmee een Kamermeerderheid.